Kryddig högrev med fänkål och äpple

Foto: Lennart Weibull
Högrev med härliga smaker med fänkål och äpple.
MAT & DRYCK

Här bjuder kocken Tina Nordström på en kryddig gryta med högrev, fänkål och äpple.

”Det finns genvägar för att lyckas i köket och få sina gäster att himla med ögonen. En gryta där köttet har kokat så att det trillar sönder i munnen kan få till och med den värsta surkart att dra på smilbanden. Men förutom bra kött i grytan behövs det tålamod, för en riktigt god gryta ska nämligen koka läääääänge.”

Kryddig högrev med fänkål och äpple

4 portioner

1 ½ kg högrev av nöt

¼ rotselleri

1 fänkål

2 rödlökar

3 äpplen

1 hel vitlök

3 kvistar timjan + 3 kvistar rosmarin

3 lagerblad

8 vitpepparkorn, krossade

8 dl grönsaksbuljong eller vatten

½ dl äppelcidervinäger

1 kula smör, cirka 1 tsk

Smör och olivolja till stekning

Salt och svartpeppar ur kvarn

Gör så här:

Värm ugnen till 150 grader.

Ta ut köttet i god tid och låt det bli rumstempererat. Bind upp det med steksnöre så det håller formen. Salta och peppra och bryn köttet runt om i smör och olja i en stekpanna.

Skala rotsellerin och skär den och fänkålen i klyftor. Skala rödlöken. Dela äpple, lök och vitlök (över klyftorna). Skär äpple och lök i grova bitar och lägg allt i botten på en gryta med lock som tål ugnsvärme. Lägg köttet ovanpå grönsakerna och tillsätt örter och kryddor. Häll i buljong (eller vatten) och vinäger. Lägg på locket och sätt in hela härligheten i ugnen. Låt stå i cirka 3 timmar, tills köttet är mört.

När grytan är klar, ta upp grönsakerna och köttet och låt buljongen koka ihop till ungefär hälften. Montera sedan ner en kula smör så att buljongen blir som en simmig sky och smaksätt med salt och peppar.

Skär upp köttet i skivor och servera på ett fat med grönsaker och skyn ringlad över.

Recept från ”Tinas kök” av Tina Nordström, Bonnier fakta.

ARTIKELN HANDLAR OM