Chirashi sushi

Foto: PONTUS ORRE
Chirashi sushi
MAT & DRYCK

Enkel sushi som serveras i en skål.
Toppas med dina favorittillbehör, till exempel god lax, majonnäs och krispiga grönsaker.
Recept av sushimästaren Frida Ronge

Chirashi sushi med laxtartar och äggula

4 personer

Ingredienser:

  • 300 gram laxfilé

  • 100 gram gurka

  • shisoblad

  • 2 salladslökar

  • 1 msk matolja

  • 3 msk ponzusås

  • 8 dl kokt sushiris

  • 4 ekologiska äggulor

  • 1 ark nori

  • rostade sesamfrön

  • salt

Gör så här:

  1. Ta bor skinnet och skär laxen i cirka 1/2 cm stora tärningar. Finskiva gurkan alternativt tärna den i lika stora bitar som laxen. Strimla shisobladen och finskiva salladslöken.

  2. Blanda laxen, dashirom, gurka, shiso, salladslök, olja och ponzu i en skål. Smaka av med salt.

  3. Lägg ris i botten på varje skål. Lägg laxblandningen på riset, gör en liten grop i laxen och placera en äggula i mitten.

  4. Klipp noriarket i 5x5 cm stora bitar och stick ner i tartaren. Strö över lite rostade sesamfrön på toppen.

Ponzu:

  • 1 dl soja

  • 3 msk citronsaft

  • 1 klyfta vitlök

  • 1 cm ingefära

Gör så här:

  1. Finriv ingefäran och vitlöken och blanda ihop alla ingredienser till en dressing.

ARTIKELN HANDLAR OM