Rödbetssallad

Foto: Johnér
Rödbetssallad
MAT & DRYCK

Den här är en rödbetssallad som är god till det mesta på julbordet. Tack vare äpplena blir den väldigt fräsch och en kontrast till julskinkan och köttbullarna.

Rödbetssallad med äpple

4–6 portioner

Cirka 700 g rödbetor, färska

2 äpplen

2 kokta kalla potatisar

1 gul lök 1 dl ättiksgurka, hackad

Sås:

1 dl gräddfil

2 msk skånsk grov senap

Salt

Nymalen peppar

Gör så här:

  1. Borsta rödbetorna rena, behåll rotspets och en del av blasten så behåller de färgen bättre. Koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten. Spola dem i kallt vatten och tryck samtidigt av skalet. Låt dem kallna.

  2. Skär rödbetorna i små tärningar. Det ska vara ungefär lika mycket kokta, tärnade rödbetor som de övriga grönsakerna tillsammans.

  3. Skär äpplet, potatisen och löken i små tärningar. Blanda alla ingredienser i en bunke.

  4. Rör ihop gräddfil och senap och smaka av med salt och peppar. Blanda såsen med de hackade grönsakerna, det ska bara vara så mycket att salladen precis håller ihop. Låt smakerna mogna i kylen, gärna över natten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept