Grönkålssallad
Grönkål är ett klassiskt tillbehör till julmat, men grönkålen passar även i en frisk sallad med äpple och rostad mandel.
Grönkålssallad med äpple och rostad mandel
8 bufféportioner
400 g grönkål
50 g mandel
1 syrligt äpple
½ rödlök
Dressing:
3 msk rapsolja
1 msk koncentrerad äppeljuice
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk dijonsenap
salt och svartpeppar
Gör så här:
Repa grönkålen och koka den i saltat vatten i 2 minuter.
Häll av i durkslag och skölj i iskallt vatten. Krama med händerna ur vattnet ur bladen.
Hacka mandeln mycket grovt. Hetta upp en stekpanna och rosta mandeln under omrörning tills den får fin färg.
Skär äpplet i tunna skivor, gärna med mandolin. Skala och skär löken i tunna båtar.
Vispa ihop dressingen och smaka av med salt och peppar.
Blanda grönkål, äpple, lök och dressing i en skål. Sprid ut salladen på ett stort fat, strö över mandel och servera.