Julbordets bästa godis

Foto: Björn Lindahl
Julgodis
MAT & DRYCK

Äntligen dags att fixa julgodis. Den söta doften av kola och knäck sprider härlig julstämning. Här är fem recept som kommer göra succé: Ischoklad, knäck, rocky road, hemgjorda snickers, marsipanlimpa och rostade mandlar.

Ischoklad

250 g mörk choklad, cirka 70 procents fetthalt

150 g kokosfett

60 små aluminiumformar

1. Hacka chokladen grovt.

2. Smält kokosfettet i en kastrull på rätt svag värme. Rör ner chokladen och se till att den blandas ordentligt med fettet.

3. Häll upp i kanna eller sprits och fyll formarna med ischokladen.

4. Ställ formarna kallt tills chokladen har stelnat.

Tips! Fixa extra piff på ischokladen med en smaksättare. Peta i hackade jordnötter, hassel- nötter eller mandel. Eller riv i apelsinskal. Hackade, torkade bär eller ett par centiliter whisky, rom eller cognac funkar också.

Marsipanlimpa

1 dl hackade valnötter (40 g)

400 g mandelmassa (helst den med 63 procent mandel, annars så hög som möjligt)

10 hela valnötter till garnering

150 g mörk choklad

1 dl russin

0,5 dl rom, cognac eller calvados

  1. Lägg russinen i spriten några timmar, gärna över natt.

  2. Hacka nötterna. Blanda mandelmassan, russinen, spriten och de hackade nötterna. Forma till två limpor.

  3. Bryt chokladen i mindre bitar och smält den i en skål som du ställt i en större kastrull med hett vatten. Pass på så att det inte kommer vatten i chokladen, då blir den grynig.

  4. Ös den smälta chokladen över marsipanlimporna. Garnera med de hela valnötterna.

Tips! Du kan också stoppa torkad frukt, nougat eller kanderade apelsinskal i mandelmassan.Rostade mandlar i choklad

Rostade mandlar

150 g mandlar

200 g mörk choklad, cirka 70 procents kakaohalt

0,5 dl kakaopulver

  1. Koka upp en kastrull med vatten. Sjud mandlarna i en halv minut, inte för länge – då blir de sega. Tryck bort skalen.

  2. Rosta mandlarna i torr stekpanna eller i ugnen.

  3. Smält chokladen i vattenbad.

  4. Doppa mandlarna i chokladen med hjälp av en gaffeloch lägg ut dem på ett bakplåtspapper. Sikta över kakaopulvret.

  5. Ställ in i kylen så att chokladen stelnar ordentligt.

Rocky road

600 gram kvalitetschoklad 70%

1 påse dumlekola

2 nävar minimarshmallows

1,5 dl salta jordnötter

1 dl pecannötter

Gör så här:

  1. Smält chokladen över vattenbad.

  2. Blanda alla ingredienser i en form täckt med bakplåtspapper.

  3. Häll över chokladen och låt stelna i kylskåp.

  4. Skär eller bryt lagom stora bitar av godiset.

Hemgjord snickers

2 dl ljus sirap

350 g crunchy jordnötssmör

1 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

1 dl kokosflingor

3 dl cornflakes

3 dl rice crispies

100 g mjölkchoklad

100 g mörk choklad

Gör så här:

  1. Häll sirap, jordnötssmör, strösocker och vaniljsocker i en kastrull och koka ihop på låg värme, se till att sockerkristallerna löser sig.

  2. Tillsätt kokos, cornflakes och rice crispies och blanda till en tjock smet.

  3. Häll blandningen i en form täckt med bakplåtspapper och låt stelna.

  4. Smält chokladen över vattenbad och häll över jordnötsblandningen. Låt stelna i kylen.

  5. Skär dina hemmagjorda snickers i bitar och servera.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Julgodis