Heavenly tofu poké bowl

MAT & DRYCK

Erik Videgårds recept på vegetarisk poké.

– Poké lämpar sig väldigt bra att göra som vegansk eller vegetarisk. Om du vill kan du addera ett mjukkokt ägg eller lite majo, säger Erik.

Foto: Elvira Pihl
Tofu poké bowl

Heavenly tofu poké bowl

4 portioner

Ingredienser:

  • 2 huvuden romansallad, sköljda och rivna i bitar

  • 4 dl Avokado/sojabönor/kikärter-mix

  • 500g Silken tofu i 1 cm tärningar blandat med 2 msk sesam/chili/vitlöksdressing

  • Sesam/chili/vitlöksdressing efter smak

  • Rivna rotsaker

  • Macadamianötter

  • Rostat sjögräs

  • Färsk koriander

  • Fint skuren salladslök

Sesam/chili/vitlöksdressing

  • 50 g finhackad ingefära

  • 50 g finhackad vitlök

  • 350 g ljus soya

  • 100 g Chingkiangvinäger

  • 100 g socker

  • 50 g chiliolja

  • 100 g sesamolja

  • 100 g inlagd chilibönpasta (Toban Djan)

Gör så här:

Blanda soja och socker lös upp sockret i vätskan. Tillsätt resten av ingredienserna, blanda.

Avokado/sojabönor/kikärtor-mix

  • 2 mogna avokado, urtagna och skurna i 1 cm kuber

  • 150 g frysta, tinade sojabönor utan skal

  • 150 g kikärtor från burk, avrunna och väl sköljda

  • Saften från 1 lime

  • 1 tsk salt

Gör så här:

Blanda strax innan servering. Om avokadon skärs upp tidigt bör den blandas med limejuicen för att inte mörkna. Mixen kan varieras i det oändliga. Byt kikärtor mot färsk mango, tillsätt inlagd rödlök, byt sojabönor mot ärtor. Fantasin sätter gränserna.

Rivna rotsaker:

  • Rödbeta

  • Morot

  • Gulbeta

Gör så här:

Svarva eller riv rotsakerna fint

Srirachamajonnäs

Finns att köpa färdig men är god att göra själv

400 g hemgjord eller köpt majonäs

100 g Srirachaså

Gör så här:

Blanda

Montera din poké bowl så här:

  1. Bottna 4 skålar med romansallad.

  2. Skeda upp avokadomixen i mitten.

  3. Arrangera tofun i mitten och tillsätt ev. mer sesam/chili/vitlöksdressing

  4. Arrangera resten av ingredienserna ovanpå.