Baka och smaka på snickerskaka

Foto: Thomas Hjertén
Hemgjord snickerskaka med Dumlekola.
Foto: Thomas Hjertén
Recepten är från ”Lindas kakor” av Linda Andersson. Förlag Semic.
MAT & DRYCK

En härlig fika mot södervägg eller myskurr i soffan med levande ljus eller en sprakande brasa?

Som tur väl är finns det gott om bakverk som passar oavsett ute eller inne.

Som Lindas kakor.

Linda Andersson, som står bakom succébloggen Lindas bakskola bjuder här på snickerskaka.

Salt och sött i en ljuvlig blandning.

Servera gärna kakan med lättvispad grädde eller njut av den precis som den är.

Snickerskaka

Ca 12 bitar

150 g smör

3 dl strösocker

¾ dl kakao

1 nypa salt

2 tsk vaniljsocker

1 ¾ dl vetemjöl

3 ägg

Fyllning:

150 g Dumlekolor, eller andra liknande godiskolor

Garnering:

200 g mjölkchoklad

2–3 dl jordnötter

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en rymlig kastrull. Tillsätt strösocker, kakao, salt, vaniljsocker, vetemjöl och ägg. Rör ihop allt till en slät smet i kastrullen.

2. Häll smeten i en smord och bröad form, cirka 20x24 centimeter, eller en rund springform, cirka 24 centimeter i diameter.

3. Skär varje Dumlekola i 3–4 bitar. Strö kolorna över smeten.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–25 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den kallna i formen.

5. Smält chokladen och rör försiktigt ner jordnötterna.

6. Bred ut jordnötschokladen på kakan och låt den stelna i kylen. Skär kakan i rutor.

Recepten är från ”Lindas kakor” av Linda Andersson. Förlag Semic.

ARTIKELN HANDLAR OM