Glutenfri cheesecake med hallonswirl

Foto: Ulrika Pousette
Vacker dessert - glutenfri cheesecake med hallon.
MAT & DRYCK

Festlig och vacker glutenfri cheesecake. Häll hallonkompotten fläckvis och gör ett fint mönster med ett grillspett.

Cheesecake med hallonswirl

12 bitar

Botten:

150 g glutenfria digestivekex

75 g smör Hallonkompott:

2 ½ gelatinblad

300 g frysta hallon

1 ½ dl strösocker

Fyllning:

3 gelatinblad

200 g vit choklad

4 dl crème fraiche

400 g philadelphiaost

Gör så här:

Botten:

  1. Krossa digestivekexen i en plastpåse med hjälp av en kavel.

  2. Smält smöret, blanda med smulorna och tryck ut blandningen jämnt i en form, ca 24 cm i diameter. Ställ i kylskåp.

Hallonkompott:

  1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.

  2. Koka hallon och socker på låg värme i ca 10 minuter. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i hallonkompotten.

  3. Sila av hallonkärnorna och låt kompotten svalna helt.

Fyllning:

  1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.

  2. Bryt chokladen i mindre bitar. Lägg choklad och crème fraiche i en kastrull och värm försiktigt upp under omrörning tills det blivit en jämn smet.

  3. Krama ur gelatinbladen och rör ner i smeten. Låt svalna något.

  4. Vispa chokladblandning och philadelphiaost till en jämn smet.

Montering:

  1. Häll fyllningen över bottnen.

  2. Häll bestämt hallonkompotten fläckvis ovanpå fyllningen så att det bildas små hallongropar.

  3. Dra ett grillspett eller en potatissticka i fyllning och kompott så att det bildas ett fint mönster.

  4. Låt kakan stelna i kylskåp i minst 1 timme.

Recept: Smilla Luuk ur boken ”Smilla firar glutenfritt” (Rabén & Sjögren)

ARTIKELN HANDLAR OM