Moules marinières med torr cider

Foto: Frida Wismar
Torr cider till klassiska moules marinières.
MAT & DRYCK

Moules marinières är förmodligen Frankrikes mest kända musselrätt. Den här rätten är en variant på klassikern, där man byter ut det vita vinet mot torr cider. Vill du ha en matigare variant kan du servera musslorna med pommes eller bröd. Drick gärna samma cider till måltiden, då får du verkligen möjligheten att suga i dig allt av det som Normandie har att erbjuda.

Moules marinières

4 portioner

1 kg blåmusslor

½ fänkål, hackad

1 selleristjälk, hackad

2 schalottenlökar, hackade

2 msk rapsolja

3 dl torr cider från Normandie

2 dl grädde

3 msk crème fraiche

salt peppar

Topping:

100 g tärnat sidfläsk

1 kruka persilja, hackad

Gör så här:

  1. Lägg sidfläsket i en kall torr panna, gärna gjutjärnspanna. Sätt på medelvärme och stek långsamt tills fläsket är krispigt. Lägg på hushållspapper och ställ åt sidan.

  2. Borsta musslorna och ta bort skägget. Skölj väl i vatten och låt musslorna rinna av.

  3. Fräs fänkål, selleri och schalottenlök mjuka i rapsolja i en stor kastrull på medelvärme utan att de tar färg. Lägg musslorna i kastrullen och höj värmen till max. Fräs i cirka 2 minuter tills kastrullen fått tillbaka värmen. Slå på cidern och täck med lock.

  4. Koka kraftigt, gärna under press, i cirka 4 minuter eller tills musslorna öppnat sig. Sila över spadet i en ny kastrull, tillsätt grädden och låt det koka ihop. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med att röra ner en rejäl klick crème fraiche.

  5. Häll såsen över musslorna (släng de musslor som inte öppnat sig) och skaka runt. Strö över sidfläsket och persiljan och lägg på locket. Ta ut hela kastrullen till bordet och lyft på locket framför gästerna.

  6. Servera med bröd eller pommes.

Recept från ”Min franska resa”, av Erik Hammar (Bonnier Fakta) - Sveriges mästerkock 2018.

ARTIKELN HANDLAR OM