Så gör du Tinas majonnäs

Du kan alltid rädda en sprucken majonnäs.
MAT & DRYCK

Hemgjord majonnäs är godast till äggen. Men vad gör man om den spricker? Lugn, kocken Tina Nordström vet hur man räddar en sprucken majonnäs.

Klassisk majonnäs

4 portioner

2 äggulor

1 msk senap

1⁄2 citron, saften från

3 dl neutral raps- eller solrosolja

1⁄4 tsk salt vitpeppar ur kvarn

Gör så här:

  1. Häll äggulor, senap och citronsaft i ett smalt mixerglas för stavmixer och kör tills det tjocknar.

  2. Häll i oljan i en tunn stråle medan du mixar. Majonnäsen är klar när den är tjock och krämig.

  3. Smaka av med salt och peppar.

Hjälp! Majonnäsen sprack!

När majonnäsen skär sig beror det oftast på två saker:

Äggen är för kalla och därför binder lecitinet sämre.

Du häller ner oljan för snabbt i början och inte droppe för droppe. Om emulsionen får en dålig start är det tyvärr kört, och då måste du börja om.

Räddningen!

Om olyckan är framme kan du rädda majonnäsen så här: Vispa ihop 1 äggula, 1⁄2 msk vatten och en skvätt vitvinsvinäger i en ren skål. Droppa ner den spruckna majonnäsen medan du fortsätter att vispa kraftigt. Om majonnäsen blir för tjock, droppa ner lite vatten eller pressad citron – obs! vi snackar droppar – och vispa försiktigt.

Recept ur ”Tinas kök” av Tina Nordström, Bonnier Fakta.

ARTIKELN HANDLAR OM