Linus pannkakstårta

Foto: Frida Wismar
Frasig pannkakstårta till favoritfikat.
MAT & DRYCK

”Pannkaka har varit min favoriträtt ända sedan jag var liten. Och om man blandar favoritmåltiden med favoritfikat – ja, då blir det ju en pannkakstårta. Mitt bästa recept på pannkakssmet innehåller både sockerdricka och sirap. De båda ingredienserna ger otroligt frasiga pannkakor.”

Pannkakor

  • 8 ägg

  • 1 dl ljus sirap

  • 1 tsk salt

  • 7 ½ dl (450 g) vetemjöl

  • 12 dl mjölk, 3 %

  • 3 dl sockerdricka

  • smör att steka i

Färskostfyllning

  • 3 dl vispgrädde

  • 200 g mascarponeost

  • ½ dl (45 g) strösocker

  • 1 dl koncentrerad hallonsaft

  • 1 msk vaniljessens

  • ev. hushållsfärg

Nutellafrosting

  • 50 g rumsvarmt smör

  • 100 g mascarponeost

  • 2 dl nutella

  • 2 dl (120 g) florsocker

Gör så här:

  1. Knäck äggen i en bunke och tillsätt sirap, salt och hälften av mjölet. Vispa ihop till en klumpig smet.

  2. Tillsätt resten av mjölet och vispa till en klumpfri smet. Tillsätt eventuellt lite av mjölken om smeten blir för tjock för att vispa helt klumpfri.

  3. Vispa ner några deciliter mjölk i taget. Vispa sedan ner sockerdrickan lite i taget så att den inte bubblar över.

  4. Stek pannkakorna gyllenbruna på båda sidorna i en stekpanna på medelvärme. Vill du vara säker på att få runda fina pannkakor kan du ställa springformen i stekpannan och hälla smeten i formen. När pannkakan har gräddats på första sidan är det bara att skära loss den längs med kanterna, ta bort formen och därefter vända den och grädda andra sidan.

  5. Vispa alla ingredienser till färskostfyllningen till en krämig och luftig konsistens med elvisp. Om du vill färga fyllningen är det bara att tillsätta några droppar hushållsfärg.

  6. Gör nutellafrostingen. Vispa smöret vitt med elvisp i en bunke. Tillsätt mascarpone och vispa slätt.

  7. Tillsätt nutella och sedan florsocker. Vispa till en len och blank frosting.

  8. Klä insidan av en springform, 20 cm i diameter, med bakplåtspapper och se till att papperet sticker upp en bit över formens kant.

  9. Varva pannkakor och ett tunt lager färskostfyllning. Det är viktigt att inte använda för mycket, för då börjar lagren glida. Ställ in formen i kylskåpet i 1 timme så att tårtan sätter sig.

  10. Ta bort springformens kant och bred nutellafrosting ovanpå, låt gärna frostingen rinna ner över kanterna. Ställ in tårtan en stund i kylskåpet igen så att den blir stadig.

  11. Dekorera med färska bär, ditt favoritgodis, chokladsås, marshmallows, strössel – ja, det är bara fantasin som sätter gränserna.

Ur boken ”Tårtor med Linus” av Linus Larsson (Bonnier Fakta)

ARTIKELN HANDLAR OM