Slänga mat kan bli förbjudet i Norge

1 av 2
MAT & DRYCK

Förra året tyckte norska stortinget att det var onödigt med en lag om matsvinn. Men nu kräver flera partier att frågan ska tas upp igen. Det kan alltså bli förbjudet för norska restauranger och mataffärer att kasta bort mat.

– Det handlar om respekt för maten, en resurs som inte alla har tillgång till, säger stortingsrepresentanten Tore Storehaug från Kristelig Folkeparti till norska Dagsavisen.

”Stortinget ber regeringen att lägga fram ett förslag om en matkastningslag som omfattar matindustrin och matvarubranschen” – det menar fem norska partier, enligt norska tidningen Dagsavisen.

Lagen bör innebära ett påbud om att i första hand donera all ätlig överskottsmat till värgörande ändamål och i andra hand till djurfoder. Det ska också finnas ett påbud om att offentliggöra mätbara nyckeltal knutet till matsvinn och minskandet av matsvinn.

– Det är goda nyheter för miljön, matcenter och inte minst för alla människor som kommer till hjälporganisationer för att hämta mat då de inte har råd att köpa, säger Anja Bakken Riise från den ideella organisationen ”Framtiden i våre hender” till Dagsavisen.

68 kilo matsvinn i Norge – varje år

I Norge konsumerar en vanlig kund 42 kilogram mat varje år, men i hela norska matkedjan blir det 68 kilo matsvinn om året per person.

Förra året bad Kristelig Folkeparti regeringen att utreda möjligheterna för en lag om matsvinn som inkluderar matindustrin och matvarubranschen. Men regeringen valde då att slopa förslaget.

– Vi kan inte göra något som vi är förbjudna vid lag att göra. Jag tror på ett gott samarbete mellan det offentliga och alla aktörer, sa dåvarande näringsminister Monica Mäland partiet Höyre till norska Aftenbladet.

Så mycket mat slängs i Sverige varje år 00:40
ARTIKELN HANDLAR OM

Matsvinn

Norge

Politik