Den bästa risgrynsgröten

Foto: Johnér
Julgröt med kanel och socker.
MAT & DRYCK

Risgrynsgröt! Bjud vänner släkt, vänner och tomten på en härlig risggrynsröt till frukost eller som kvällsmat. Smaka gärna av med lite socker.

Risgrynsgröt

6–8 personer

4 dl grötris (vanligt långkornigt ris funkar också men konsistensen blir annorlunda)

3 msk smör

14 dl mjölk

2 kanelstänger socker

1,25 tsk salt

Gör så här:

  1. Häll riset, 8 dl vatten, smöret och saltet i en stor kastrull eller gryta. Koka upp och puttra försiktigt i 10 minuter.

  2. I med mjölken och kanelstängerna. Rör om och koka upp på nytt. Ta det försiktigt och håll koll. Gröten kokar lätt över.

  3. Ta nu genast av värmen, ställ grytan/ kastrullen på en tjock skärbräda eller liknande och lägg på locket. Låt gröten svälla i ungefär en och en halv timme.

  4. Servering: Verkar gröten tunn – sjud den utan lock några minuter. För tjock? Späd med mjölk. Smaka av gröten med lite socker.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept