Chokladfondant à la Sébastien Boudet

Foto: Rickard Ronnerstam
Chokladfondant med karamelliserade hasselnötter
MAT & DRYCK

Förmodligen världens godaste dessert - chokladfondant.
Om du vill ha lite vuxnare smak kan du tillsätta en nypa chili i smeten.
Recept från Sébastiens franska kokbok.

Chokladfondant

10 stora eller 20 små fondanter

Ingredienser:

  • 400 g mörk choklad (65–70 %)

  • 250 g smör

  • 500g ägg (ca10st)

  • 1 nypa salt

  • 250 g oraffinerat socker

  • 90 g finmalet fullkornsmjöl

  • 1 nypa chiliflingor

vaniljgrädde:

  • 1 vaniljstång

  • 300 g vispgrädde (ca 3 dl)

  • 20 g florsocker

karamelliserade hasselnötter:

  • 100–150 g hasselnötter

  • 75 g cassonadesocker

  • 20 g smör

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 220 grader.

  2. Smält choklad och smör över ett vattenbad.

  3. Vispa ägg, salt och socker tills det är fluffigt och allt socker har smält.

  4. Vänd ner hälften av ägg­vispet i den smälta chokladen och rör med en slickepott till en jämn smet. Häll sedan över chokladblandningen i bunken med resterande äggvisp och rör ihop. Sikta över mjölet och vänd runt till en jämn smet.

  5. Dela vaniljstången till vanilj­grädden på längden och skrapa ner fröna i en bunke med grädde och florsocker. Vispa grädden lätt och ställ åt sidan.

  6. Krossa eller grovhacka hasselnötterna. Smält sockret i en stekpanna under omrörning tills du har en härlig gyllene karamell. Lägg i smöret och låt svalna. Rör ner hasselnötterna och ställ åt sidan.

  7. Smöra cocotteformar och spritsa i smeten, hela vägen upp till kanten. Grädda fondanterna mitt i ugnen tills smeten har stannat men fortfarande har en rå kärna i mitten. Det tar 5–10 minuter beroende på formarnas storlek. Känn med en sticka efter 5 minuter – är fondanten fortfarande för rinnig? Grädda lite till. Att göra en perfekt fondant är en konst, och nyckeln ligger i att hitta det rätta för­ hållandet mellan temperaturen på smeten, temperaturen i ugnen och storleken på formen. Prova dig fram och var inte rädd för att misslyckas – en övergräddad fondant blir en god chokladkaka.

  8. Servera fondanterna med vaniljgrädde och karamelliserade hasselnötter.