Vörtbröd med julmust och öl

Foto: Björn Lindahl
Servera hemgjort vörtbröd till julmaten.
MAT & DRYCK

Till julmaten smakar det bra med äkta vörtbröd. Bakas med julmust, öl och härliga julkryddor.

Vörtlimpa

4 lite mindre limpor

100 g smör

66 cl porter

33 cl julmust

50 g jäst

1 msk salt

1 dl mörk sirap

1 tsk malda kryddnejlikor

1 tsk mald ingefära

2 msk malda pomeransskal

2 dl russin (kan hoppas över)

1,7 kg rågsikt (30 dl)

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull, häll i portern och julmusten och låt blandningen bli fingervarm. Smula jästen i en bunke och häll på vätskan.

  2. Rör ner sirap, alla kryddorna (samt russinen). Rör så att jästen löser sig. Rör ner det mesta av mjölet och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.

  3. Ta upp och knåda degen med resten av mjölet. Dela den i 4 delar och rulla till släta längder. Ställ på papprad plåt eller långpanna och jäs under bakduk 30 minuter. Lägg gärna remsor av bakplåtspapper mellan bröden så kladdar de inte ihop.

  4. Värm ugnen till 250 grader.

  5. Ställ in bröden långt ner i ugnen, dra ner värmen till 200 grader och grädda 35– 40 minuter. Mot slutet av gräddningen kan du pensla bröden försiktigt med lite hett sirapsvatten så blir de extra blanka.

  6. Låt bröden kallna på galler under duk.

Tips! Vört förekommer mest i inom ölframställning. Det är den söta filtrerade mäsken som i sin tur är en blandning av malt och vatten. Smaksatt torrvört brukar finnas i snabbköpets kryddhylla. Vill du ha flytande vört så fråga snällt i närmsta bageri. Vörten kan ersättas med julmust, öl eller svagdricka.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept