”Det finns så mycket mer än tacos”

Foto: Frida Wismar.
Gazpacho smakar bäst kyld, inte kall.
MAT & DRYCK

Latinostyle!
Klara Lind är Sveriges Mästerkock 2017.
Hon hämtar sin inspiration från när familjen bodde i Sydamerika.
Här bjuder hon på Gazpacho, Ceviche, Carnitas - och världens godaste tårta - Tres Leches!

Klara Linds bok ”Sydamerika – min matpassion”. Fotograf: Frida Wismar. Bonnier Fakta.

Grattis Klara Lind, vinnare av Sveriges mästerkock 2017. Varför vann just du?

– Jag kan lite om mycket, jag är mångsidig och jag tycker att jag inte är riktigt dålig på något. Dessutom lyckades jag planera och utnyttja den lilla tid vi fick.

Vad har du för planer framöver?

– Jag skulle gärna vilja göra ett matlagningsprogram, men det finns mycket man kan jobba med kring mat, matlagningskurser, catering eller något annat. Vi får se vad det blir.

Din vinnarkokbok heter ”Sydamerika – min matpassion”, varför detta tema?

– Jag bodde där när jag var liten och har många fina minnen. Det här kanske blir den enda kokbok jag gör och då ville jag göra en kokbok jag verkligen kan stå för. Jag ville också ta chansen att visa att det finns så mycket mer än bara tacos där.

Gazpacho

”Gazpacho är en spansk rätt som också är mycket populär i det sydamerikanska köket. Soppan ska inte vara kall utan kyld, annars smakar den ingenting. Den är dessutom lätt att ta med kyld i termos, perfekt på stranden eller till picknicken.”

4 portioner

1 gurka

1 silverlök

2 vitlöksklyftor

8 solmogna tomater

1 chili

2 msk rödvinsvinäger

1 lime, saft och skal

1 citron, saften

2 dl utspädd grönsaksfond (enligt anvisning på förpackningen)

Salt och peppar

Krutonger:

2 skivor dagsgammalt vitt bröd

Olivolja, till stekning

Salt

Garnering:

Tomater i olika färger och former

Gurka

Färsk körvel

Färsk mynta

Färsk oregano

Gör så här:

  1. Skala och kärna ur gurkan. Skala lök och vitlök.

  2. Skär tomater, gurka, lök och chili i grova bitar och lägg i en blender (mixer). Tillsätt vinäger, limesaft och -zest, citronsaft och grönsaksfond. Mixa till en slät soppa och smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylskåpet tills den är kyld, men inte kylskåpskall.

  3. Dra isär brödet i mindre bitar och stek i olivolja i en stekpanna på medelvärme. Salta och låt rinna av på hushålls­papper.

  4. Servera soppan i djupa tallrikar med krutongerna och fint skuren tomat, gurka och färska örter.

Tips! Det är jätteviktigt att välja saftiga tomater med mycket färg och smak, det gör hela rätten. Prova gärna att laga den med olika sorters tomater, den får en lite annorlunda smak beroende på vilken sort du använder.

Foto: Frida Wismar
Ceviche på fisk. Servera gärna med salta kex och tabasco.

Ceviche på vit fisk

”Ceviche är en av de första rätter jag kan minnas från min barndom. Det är en peruansk rätt där fisken tillagas av syran från olika citrusfrukter när den marineras. Själv älskar jag att göra denna rätt på torsk och serverar den gärna med salta kex och tabasco.”

4 portioner

600 g vit fiskfilé, till exempel torsk

1 röd chili

1 rödlök

1 kruka koriander

1 röd paprika

3 lime

3 citroner

Salt och peppar

Gör så här:

  1. Finhacka chili, rödlök, koriander och ­paprika och lägg i en skål.

  2. Skär fisken i centimeterstora kuber och lägg dem i skålen. Pressa saften ur lime och citroner över och se till att fisken är helt täckt av vätska.

  3. Låt dra i kylskåpet i 2–3 timmar.

Foto: Frida Wismar
Carnitas, pulled pork, med Coca cola eller mörk öl.

Carnitas

”Carnitas, kanske mer känt i Sverige under namnet pulled pork, är ett långkok på fläsk där köttet bara­ ­faller isär när det är färdigt. Jag har använt coca-cola i kombination med barbecuesås för att få en söt och rökig karaktär på ­grytan, men du kan prova att byta ut den mot en mörkare öl för att få en annan smakupplevelse.”

4 personer

1 kg benfri fläskkarré i bit

1 ½ gula lökar

4 vitlöksklyftor

1 röd chili

2 tsk salt

2 krm nymalen svartpeppar

1 apelsin, saften

⅔ flaska barbequesås (à 250 ml)

¾ liter coca-cola

½ liter vatten

Gör så här:

  1. Skär köttet i 2 centimeter stora bitar.

  2. Skala lök och vitlök och halvera den gula löken. Finhacka chilin (dela den på mitten och skrapa ur kärnorna först om du vill ha en lite mildare smak).

  3. Blanda alla ingredienser i en stor kastrull eller gryta, ­gärna av gjutjärn, och låt puttra i 3–4 timmar på låg till medelvärme. Rör om då och då.

  4. Kolla att köttet är färdigt genom att dra isär det med två gafflar. När köttet är helt trådigt och lätt faller isär och vätskan har reducerats är det färdigt.

Foto: Frida Wismar
Världens godaste tårta: Tres Leches!

Tres Leches

”Världens godaste tårta som väcker många barndomsminnen hos mig. Vi åt den ofta när vi bodde i Guatemala, och jag älskar den fylliga smaken av grädde i kombination med den söta karamelliserade mjölken”

Till en stor tårta:

Tårtbotten:

5 ägg

3 dl strösocker

1 ½ dl potatismjöl

1 ½ dl vetemjöl

2 ½ tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

Fyllning:

1 burk kondenserad mjölk (à 397 g)

1 burk osötad kondenserad mjölk (à 410 g)

3 dl vispgrädde

Topping:

3 dl vispgrädde

1 färsk ananas

12 körsbär

1 dl kokosflakes

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda de torra ingredienserna för sig och tillsätt dem till äggblandningen lite i taget under fortsatt vispning.

  3. Häll smeten i en långpanna och grädda mitt i ugnen i cirka 40 minuter. Kontrollera att den är färdig med en provsticka mot slutet av gräddningstiden, stickan ska vara torr när du tar upp den.

  4. Stick hål i kakans ovansida med provstickan, då suger den lättare upp fyllningen, och låt den svalna över natten.

  5. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen i en bunke. Häll långsamt blandningen över kakan och se till att den absorberar vätskan ordentligt, den ska bli helt fylld.

  6. Vispa grädden till toppingen och skala och skiva ananasen.

  7. Toppa kakan med vispad grädde, körsbär, kokos­flakes och ananasskivor.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept