Snurrad zucchini- och sötpotatisburgare

Foto: MARTIN NORDIN
Grön burgare som toppas med chipotlemajonnäs.
MAT & DRYCK

Vegetariska zucchini- och sötpotatisburgare är goda, gröna och lyxigt.
Bygg burgaren med lite mangold i botten på varje bröd.
Lägg på en sötpotatis- och zucchiniburgare och toppa med schalottenlök och chipotlemajonnäs.

Snurrad zucchini- och sötpotatisburgare

6 burgare

500 g zucchini (1–2 st)

500 g sötpotatis

50 g smör

Raps- eller jordnötsolja att steka i

Ugnsbakad schalottenlök:

6 schalottenlökar

1 tsk rödvinsvinäger

1 msk smör

Till servering:

6 hamburgerbröd

Smör till bröden

Mangoldblad

Chipotlemajonnäs (se recept nedan)

Gör så här:

1. Värm ugnen till 180 grader.

2. Strimla zucchinin och sötpotatisen tunt med en mandolin med rivjärninsättning. Lägg zucchini och sötpotatisstrimlorna i en bunke.

3. Smält smöret på låg värme. Häll smöret i bunken med sötpotatisoch zucchinistrimlorna. Vänd runt med en sked så att allt blandas.

4. Hetta upp en stekpanna och häll i olja. Snurra upp ungefär en sjättedel av zucchini- och potatisstrimlorna åt gången med hjälp av en gaffel och lägg ner i en hög i stekpannan. Stek i cirka 5 minuter på båda sidor tills de börjar få färg och ser krispiga ut. Om du vill kan du använda en stansring precis i början för att få burgaren att hålla ihop bättre. Lägg i så fall stansringen direkt i stekpannan och fyll den med zucchini- och potatisstrimlorna.

5. Lägg över potatis- och zucchinibiffarna på lite hushållspapper så att de släpper överflödigt fett. Lägg sedan biffarna i en ugnsform och baka färdigt dem mitt i ugnen i 5–10 minuter.

6. Halvera schalottenlökarna på kortsidan (behåll skalet på). Hetta upp en torr stekpanna på hög värme och stek löken med snittytan ned så att den blir bränd. Lyft sedan över löken i en ugnsform med snittytan ner, slå på vinägern och klicka på 1 msk smör. Baka löken i ugnen i cirka 15 minuter eller tills den är mjuk rakt igenom. Ta ut ur ugnen och tryck ut löken ur skalet.

7. Smöra snittytan på bröden och stek eller grilla dem snabbt i ugnen så att ytan får lite färg.

8. Lägg lite mangold i botten på varje bröd, lägg på en sötpotatis- och zucchiniburgare, toppa med schalottenlök och chipotlemajonnäs.

Chipotlemajonnäs

En sats

4 chipotlechilis i adobosås (finns bland det mexikanska sortimentet i de flesta mataffärer)

3 msk crème fraiche

Färskpressad saft från 1 lime 3 dl naturell majonnäs

Gör så här:

1. Mixa chipotlechili, crème fraiche och limesaft i en matberedare eller med en stavmixer.

2. Vänd ner chipotleblandningen i majonnäsen och blanda försiktigt

Recept från Gröna burgare av Martin Nordin (Bonnier Fakta)

ARTIKELN HANDLAR OM