Kräftlag

Foto: Stefan Jerrevång
Kokade signalkräftor
MAT & DRYCK

Koka dina egenfångade kräftor eller liva upp köpta.

Med en egen lag får du extra goda och smakrika kräftor.

Hur enkelt som helst men gör stor skillnad.

Färska kräftor måste vara sumpade och tvättade ordentligt innan de kokas så att all smuts är borta.

Kräftlag

beräknat på ca 2 kg

Ingredienser:

  • 2 kilo kokta eller okokta kräftor

  • 25 stycken krondill, varav 5 till garnering

  • 2 flaskor porter

  • 1 dl salt

  • 2 msk socker

  • 4 liter vatten

  • 2 stora kastruller

Gör så här:

  1. Krossa dillstjälkarna på en skärbräda.

  2. Koka upp dill, porter, salt, socker och vatten i en stor kastrull och låt koka några minuter. Ställ åt sidan.

Koka egenfångade kräftor:

Koka upp vatten i en kastrull. Lägg de okokta kräftorna i det kokande vattnet. Lägg i några i taget, börja med de största. När kräftorna börjar bli röda, efter cirka en halv minut, lägger du över dem i kastrullen med lagen.

  1. Ta av kastrullen från värmen och låt kräftorna svalna i lagen. Var noga med att inte röra i lagen med fingrarna för att undvika bakterier.

  2. Låt kräftorna svalna och lägg dem i en bunke och täck med lagen. Täck bunken med platsfolie och låt stå i kylskåp över natten.

  3. Lägg upp kräftorna och garnera med dillkronor.

Köpta kräftor:

  1. Koka lagen enligt ovan men uteslut saltet. Låt kräftlagen kallna. Kokta kräftor tinas och sköljs. Smaka på en klo om de är salta nog. Annars kan du salta lagen med några matskedar salt. Lägg kräftorna i en bunke och täck med kall lag och låt stå i kylen över natten.

  2. Lägg upp kräftorna på fat och garnera med dillkronor.

ARTIKELN HANDLAR OM