Beslutet: Starköl i finska mataffärer

MAT & DRYCK

Nu ska starköl finnas att köpa i mataffärerna – i Finland.

– Starkare alkoholdrycker får säljas i matbutikerna redan från och med den första januari, säger finska ministern Annika Saarikko (c) till svenska Yle.

Foto: HASSE HOLMBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

Det var en jämn omröstning när finska riksdagen skulle avgöra om starkare alkoholhaltiga drycker ska få säljas direkt i matbutiken. 94 riksdagsledamöter röstade emot beslutet – men 98 var för och vann på så vis omröstningen.

– Reglerna ändras i snabb takt. Starkare alkoholdrycker får säljas i matbutikerna redan från och med den första januari, säger finska familje- och omsorgsminister Annika Saarikko (c) till svenska Yle.

Beslutet har dock inte tagits emot väl av alla. Finska riksdagens social- och hälsovårdsutskott tror att Finland kommer se en ökad konsumtion av alkohol när de starkare dryckerna blir mer tillgängliga. Och de sa även nej i sitt betänkande till höjning av alkoholhalten i detaljhandeln.

Debatt i Sverige

Även i Sverige har frågan debatterats flitigt. År 2014 gjorde Aftonbladet en undersökning då man frågade 311 politiker om det borde finnas alkohol i matbutiker.

Då var var tredje borgerlig ledamot i dåvarande riksdagen positiva till ett sådant förslag.

– Monopol är av ondo, det hör inte hemma i ett civiliserat samhälle med myndiga medborgare, sa Michael Svensson (M) till Aftonbladet.

Däremot var det tvärstopp hos de rödgröna.

– En restriktiv alkhoholpolitik är garanten för att vi ska få en sund alkoholkultur, menade istället Daniel Sestrajcic (V).

Så mycket vin dricks i Sverige 00:24
ARTIKELN HANDLAR OM

Alkohol

Finland

Politik

Sverige