Mjuk pepparkaka

Foto: Björn Lindahl
Mjuk pepparkaka
MAT & DRYCK

Dessa skånska pepparkakor trivs alldeles utmärkt tillsammans med antingen gorgonzola eller med smör och en smakrik ostskiva.

Mjuk pepparkaka

20 kakor

3 dl ljus sirap

3 tsk pepparkakskryddor eller 1 ½ tsk ingefära plus 1 ½ tsk kanel

1 msk bikarbonat

2–3 msk mjölk

Cirka 7 dl vetemjöl, 420 g

Gör så här:

  1. Rör ihop sirap och kryddor i en bunke. Lös upp bikarbonaten i mjölken och blanda ihop med den kryddade sirapen.

  2. Blanda i mjölet. Börja med 5 dl och tillsätt resten lite i sänder. Arbeta ihop degen tills den är jämn och smidig. Rulla in degen i plastfolie och lägg svalt 3–4 timmar, eller över natt.

  3. Ta ut degen och dela den i 20 lika stora bitar. Använd gärna en hushållsvåg som hjälp. Forma varje bit till en rund boll (det kan vara bra att ha mjölade händer) och lägg bollarna på plåt med bakplåtspapper, men inte för tätt då de flyter ut under tillagningen i ugnen. Platta till bollarna en aning.

  4. Grädda pepparkakorna i ugnen, 200 grader, i cirka 10–12 minuter. Låt svalna före servering.

ARTIKELN HANDLAR OM