Majs och sötpotatispuffar

Foto: David Back
Sötpotatispuffar med sötsur sås.
MAT & DRYCK

Majs och sötpotatispuffar - mums. Ja, är du sugen på något riktigt gott har du hittat hem! Puffarna blir gyllenbruna och fluffiga med krispig yta. Ät dem med hemmagjord sötsur sås, kanske i gott sällskap – eller behåll dem för dig själv.

Majs och sötpotatispuffar

4–6 portioner

100 g sötpotatis

3 kaffirlimeblad

4 dl kikärtsmjöl

1 tsk himalayasalt

1 tsk bakpulver

2 ½–3 dl vatten

2 msk röd currypasta (färdig eller egengjord, se recept nedan).

200 g tinade majskorn

Frityrolja

Sötsur sås:

3 spansk chili

1 piripiri-chili

2 vitlöksklyftor

4 dl vatten

5 msk agavesirap

1 ½ msk risvinäger

½ msk paprikapulver

2 tsk himalayasalt

1 msk maizena

Gör så här:

  1. Skala sötpotatisen och riv den grovt. Skiva limebladen tunt. Blanda kikärtsmjöl, salt och bakpulver. Tillsätt vatten, börja med 2 ½ dl och tillsätt sedan mer om det behövs. Smeten ska vara tjockare än pannkakssmet. Blanda i röd currypasta, sötpotatis, limeblad och majs.

  2. Fyll en stor, tjockbottnad kastrull ungefär till hälften med frityrolja och hetta upp till 165–180 grader. Använd termometer. Klicka ner smeten i oljan med hjälp av två matskedar och fritera tills de har fått fin färg. Tag upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Servera med sötsur sås.

  3. Sötsur sås: Finhacka chili och vitlök. Blanda allt utom maizenan i en kastrull och sikta sedan i maizenan. Koka upp och låt koka under omrörning i 10–15 minuter. Låt svalna.

Röd currypasta

Till en sats

5 röda spanska chilipepparfrukter

1 piripiri-chili (valfritt)

1 citrongrässtjälk

2 kaffirlimeblad

En bit galanga (en sorts ingefära), cirka 3 cm

2 schalottenlökar

3 korianderrötter

½ tsk himalayasalt

Gör så här:

  1. Mixa ihop alla ingredienser i en matberedare till en slät pasta. Om du inte har någon matberedare kan du använda en mortel. Förvara currypastan i en burk med lock i kylen så håller den upp till en månad. För längre hållbarhet kan du frysa in den.

Recept från ”Vegansk streetfood” av Lamyai Vozzi och Aidah Samphani med foto av David Back, Kakao förlag.

ARTIKELN HANDLAR OM