Red velvet cake

Foto: Frida Wismar
Klassisk red velvet cake – låt gärna kakan stå i kylskåpet någon timme så att frostingen hinner sätta sig.
MAT & DRYCK

”Red velvet cake är en amerikansk klassiker som är iögonfallande både till smak och utseende.”

20 bitar

Botten

  • 3 ¾ dl mjölk, 3 %

  • 2 msk vitvinsvinäger

  • 8 ½ dl (510 g) vetemjöl

  • 7 ½ dl (675 g) strösocker

  • ½ dl (20 g) kakao

  • 1 tsk vaniljpulver

  • 1 tsk salt

  • 1 ½ tsk bikarbonat

  • 3 ägg

  • 5 dl rapsolja

  • 2–3 tsk röd pastafärg

Frosting

  • 200 g rumsvarmt smör

  • 800 g philadelphiaost

  • 15 dl (960 g) siktat florsocker

  • 1 msk vaniljsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Blanda mjölk och ½ msk vitvinsvinäger i en bunke. Blandningen kommer att skära sig och det ska vara så.

  3. Blanda alla torra ingredienser ordentligt i en annan bunke.

  4. Vispa upp äggen i en tredje bunke och tillsätt sedan mjölkblandningen, olja, 1 ½ msk vitvinsvinäger och pastafärg. Blanda väl.

  5. Rör ner de torra ingredienserna och blanda till en klumpfri smet.

  6. Fördela smeten i två runda formar, cirka 22 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i cirka 35 minuter. Kontrollera med en provsticka mot slutet av tiden, den ska vara torr när du tar upp den. Låt bottnarna svalna på galler.

  7. Vispa smöret till frostingen vitt och fluffigt med elvisp i en bunke.

  8. Tillsätt philadelphiaost och vispa in den på låg hastighet. Vispa sedan ner florsocker och vaniljsocker lite åt gången. Vispa inte mer än nödvändigt, då blir frostingen lös. Om det skulle hända är det bara att ställa in den i kylskåpet en stund.

  9. Dela bottnarna på mitten så att du har fyra bottnar. Lägg en av dem på ett tårtfat och bred ut ett lager frosting ovanpå. Fortsätt varva bottnar och frosting och avsluta med att täcka hela tårtan med resterande frosting. Låt gärna kakan stå i kylskåpet någon timme så att frostingen hinner sätta sig.

Ur boken ”Tårtor med Linus” av Linus Larsson (Bonnier Fakta)

ARTIKELN HANDLAR OM