Jordgubbstårta - fyra läckra recept

Foto: Björn Lindahl
”Annas enkla jordgubbstårta är inget annat än fantastiskt god.”
MAT & DRYCK

Bjud på en jordgubbstårta som gör succé till midsommarmaten. Enkelt och ljuvligt gott. Variera med jordgubbsmousse eller citronfyllning - och massor av grädde. Här är fyra läckra recept.

Annas jordgubbstårta

Recept: Anna Terés ”Spanjorskan Anna Terés och hennes matblogg ”Anna receta fáciles”

10–12 bitar

Cirka 1 kg jordgubbar

1 liter grädde

200 g socker, lite drygt 2 dl

8 blad gelatin

Till bottnen:

10 digestivekex

100 g osaltat smör

Fyllning:

300 g jordgubbar

50 g socker, cirka ½ dl

Garnering:

Färsk citronmeliss

Gör så här:

  1. Börja med fyllningen. Grovhacka jordgubbarna och lägg dem i en skål. Tillsätt sockret och rör om. Låt stå och safta till sig i rumstemperatur ett par timmar.

  2. Till bottnen, smula sönder digestivekexen, gärna i en matberedare med knivtillsats. Värm smöret tills det är riktigt mjukt. Blanda kexsmulorna med smöret, använd fingrarna eller en gaffel. Bottna en form med löstagbar kant, cirka 22 centimeter i diameter, med kexmassan. Försök få till ett så jämnt lager som möjligt. Ställ formen i kylen.

  3. Blötlägg gelatinbladen 5–6 minuter i en skål med kallt vatten.

  4. Sila jordgubbarna till fyllningen (se steg 1) och ta tillvara på vätskan. Blanda vätskan med en deciliter grädde och häll blandningen i en liten kastrull. Värm upp vätskan, men låt den inte koka upp. Krama ur gelatinbladen och lägg dem i kastrullen. Rör om tills de är upplösta. Ta kastrullen av värmen.

  5. Häll grädde (resterande 9 dl) och socker i en stor skål och vispa tills grädden är fast, gärna med en elvisp.

  6. Blanda jordgubbarna (från steg 1, de som har dränerats på vätska) med gelatinvätskan. Blanda sedan försiktigt ihop den vispade grädden med jordgubbarna/ gelatinet. Ta ut bottnen ur kylen och häll över blandningen. Ställ in formen i kylen igen och låt stå minst 3–4 timmar, gärna över natt.

  7. Ansa jordgubbarna (cirka 1 kg) och ta bort fnaset. Skär hälften till skivor att dekorera tårtans sida med. Den andra hälften kan behållas som den är, men det går så- klart utmärkt att dela stora bär på mitten.

  8. Ta ut formen ur kylen. Lossa tårtan försiktigt från kanterna, använd en kniv om det behövs. Dekorera kanterna på tårtan med skivade jordgubbar och toppa med hela jordgubbar och några blad citronmeliss.

Foto: Johnér

Enkel, smaskig jordgubbstårta

Tårtbotten:

3 dl socker

2,5 dl mjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

2 ägg

150 g smält, avsvalnat smör

1,5 dl kokhett vatten

Fyllning och dekoration:

Vispad grädde

Jordgubbar

Gör så här:

  1. Blanda alla torra ingredienser, rör i de två äggen och smöret. Häll till sist i det kokheta vattnet.

  2. Grädda i 175 grader, cirka 40 minuter.

  3. Låt sockerkakan svalna, skär den i två delar, som en tårtbotten.

  4. Fyll med mosade jordgubbar blandat med vispad grädde.

  5. Dekorera med vispad grädde och jordgubbar.

Foto: Johnér

Klassisk jordgubbstårta

10–12 personer

Tårtbotten:

4 ägg

2,5 dl socker

150 g smör

1 dl mjölk

1 tsk flytande vaniljextrakt

2 dl mjöl

1 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

Jordgubbsmousse:

0,5 dl socker

0,5 dl vatten

3 dl jordgubbar (tag frysta bär, mixa)

3 gelatinblad

3 dl grädde

Topping:

Cirka 20 fina jordgubbar

3 dl hårt vispad grädde

Gör så här:

  1. Vispa socker och ägg med elvispen i minst 5 minuter.

  2. Smält smör och blanda med mjölk och vaniljextrakt.

  3. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver. Blanda samman alla ingredienser.

  4. Smörj och bröa en form och häll i smeten.

  5. Baka i ugn 30–35 minuter på 175 grader. Känn med sticka så att kakan är färdig inuti.

  6. Låt svalna ordentligt innan du skär den i tre delar för att fyllas.

  7. Fyllning: Gör en sockerlag genom att koka socker och vatten, låt svalna.

  8. Lägg gelatinbladen i blöt och smält över vattenbad enligt instruktionerna på förpackningen. Blanda med purén och sockerlagen.

  9. Vispa grädden hårt. Vänd ihop grädden med puréblandningen.

  10. Låt stå kallt i 15–20 minuter innan du brer den mellan bottnarna.

  11. Bred ut grädde på toppen och dekorera med bären.

  12. Spritsa sidorna med hjälp av en spritspåse.

Foto: Per Björn/AFTONBLADET
Jordgubbstårta med hemgjord lemoncurd - extra gott!

Jordgubbstårta med citronfyllning

En klassisk gräddtårta med jordgubbar och en frisk fyllning av citron och färsk mynta. Du kan välja att göra den hur enkel du vill, antingen med färdigköpta bottnar och lemoncurd eller så gör du dem själva och då blir det ju extra gott.

8 bitar

1 tårtbotten (se recept längre ner), skuren i tre bottnar ca 1 dl citruslikör, t ex Cointreau

Fyllning:

1 1/2 dl lemoncurd, köpt eller hemgjord (se recept längre ner)

1 dl vispgrädde 4 msk hackad färsk mynta

Garnering:

cirka 4 dl vispgrädde färska jordgubbar färsk mynta

  • Droppa likören över bottnarna.

  • Om du använder färdigköpt lemoncurd, rör den mjuk. Vispa grädden.

  • Blanda ingredienserna till fyllningen. Om du använder färdigköpta tårtbottnar, blanda i 1 tsk nystötta kardemummakärnor i fyllningen. Bred fyllningen över de två understa bottnarna. Lägg på den översta bottnen och bred över vispad grädde.

  • Täck tårtan med folie och låt den safta till sig i kylen några timmar eller över natten.

  • Garnera tårtan med vispad grädde, jordgubbar och färsk mynta.

Tårtbotten:

3 ägg

3 dl strösocker

1 dl hett vatten

3 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

1 1/2 tsk nystötta kardemummakärnor

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa formen.

  2. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vattnet, lite i taget, mot slutet av vispningen.

  3. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma och rör ner det i smeten. Häll smeten i formen.

  4. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 35 minuter. Låt bottnen svalna innan den stjälps upp och får kallna.

Lemoncurd:

cirka 3 1/2 dl

finrivet skal och saft av 1 1/2 citron

1 + 1 dl strösocker

100 g smör

2 ägg

Gör så här:

  1. Koka upp citronskal och citronsaft, 1 dl socker och smör och rör tills allt löst sig. Låt krämen svalna lite.

  2. Vispa ägg och 1 dl socker pösigt och blanda med citronkrämen.

  3. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar, den får inte koka. Rör under tiden med en träslev.

  4. Låt krämen kallna och förvara den i kylen. Lemoncurden håller sig cirka en vecka.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Midsommar