Lutfisk på tre olika sätt

Foto: PER BJÖRN
Så lyckas du med lutfisk i ugn eller micro.
MAT & DRYCK

Lutfisk har varit med i flera hundra år, till skillnad från till exempel skinka och köttbullar. Men låt den inte trängas med alla de övriga godsakerna. Lutfisk är värd en egen måltid – eller ät den som ett fint avbrott i den vanliga julbordslunken.

Lutfisk i ugn

Tre personer

Förbered fisken precis som i mikroreceptet.

Värm ugnen till 150 grader. Lägg de inplastade lutfiskbitarna på ett galler i en långpanna.

Baka 20–25 minuter i ugnen, beroende på storlek. Låt bitarna vila 3 minuter. Ta bort plastfilmen. Servera genast.

Har du en hel filé lutfisk på cirka 1 kg – skär den i tre skivor. Laga precis som lutfiskbitarna.

Vill du ha en extra elegant lutfisk, renskär filén. Det som blir över kokar du för sig och serverar i sås som stuvad lutfisk. Mycket gott det också.

Lutfisk i micro

  1. Räkna med ett paket lutfisk till 3 personer. Välj helst fisk utan skinn.

  2. Vattna ur lutfisken i en stor bunke eller hink minst 12 timmar. Byt gärna vatten någon gång.

  3. Salta lutfiskbitarna med 1 krm salt på varje sida. Linda in bitarna i plastfilm. Lägg dem i en form. Har du en hel filé så skär den i tre skivor. Förbered precis som bitarna.

  4. Baka lutfisken 5 minuter på full effekt. Låt fisken vila 2 minuter. Ta bort plastfilmen. Servera genast.

  5. Välj inte för tjock lutfisk. Max 4 cm. Fisken blir annars överkokt ytterst och rå inuti. Skär tjockare bitar i 4 cm skivor. Renskär samtidigt filén. Baka skivorna liggande på sidan.

Proffsets tips

Fiskhandlaren och kocken Nils Molinder driver bland annat restaurangerna Ulla Winbladh och Wedholms fisk. Här är hans bästa lutfisktips:

  1. Förvara lutfisken i en hink full med vatten, ute på balkongen eller i kylskåpet.

  2. Byt vatten varje dygn och låt det gärna stå och spola några minuter.

  3. Koka fisken enligt ”kroppkakemodellen”, det vill säga sänk ned fisken i kokande vatten och låt sjuda tills den flyter upp.

  4. Servera gärna lutfisken som en hel måltid någon gång under julhelgen, bra med basisk mat emellanåt!

  5. Glöm inte att servera med råskalad potatis, lika viktigt med en bra potatis som en god sås.

Tillbehör till lutfisk

Det finns många sanningar om vad som ska göra lutfisken sällskap. Här är några pålitliga kamrater:

Vit sås (béchamel)

2 + 2 msk smör

2,5 msk vetemjöl

5 dl mjölk

Salt

Malen svartpeppar

Malen kryddpeppar

Gör så här:

Smält 2 msk av smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet och fräs försiktigt ett par minuter utan att det tar färg. Vispa hela tiden. Häll i mjölken och sjud såsen under fortsatt vispning i 3 minuter. Smaka av med salt och peppar. Värm och vispa i lite fiskspad och resten av smöret vid servering.

Skirat smör: Smält smör en kastrull. Se till att det är riktigt varmt vid servering. Ta inte med den mjölkiga bottensatsen (av kosmetiska skäl). Gröna ärtor

Gröna ärtor: Sjud frysta små ärtor tills de är genomvarma. Stekt fläsk

Stekt fläsk: Knaperstek tärnat rimmat fläsk eller bacon. Jag brukar göra det i ugnen, det osar mindre. Kryddpeppar

Kryddpeppar: Stöt hela kryddpepparkorn rätt grovt. Man kan blanda i lite svartpeppar också. Senapsfrö

Senapsfrö: Grovstöt senapsfrö. Strö över fisken eller rör ut i spadet till en senapssås. Variera på norska

Variera på norska: Brunost, sirap och/eller stuvad vitkål. Ja, ja …

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept