Brie chaud med päronkompott

Foto: Frida Wismar
Magisk ostbricka: brie chaud!
MAT & DRYCK

Många känner till den gratinerade getosten chèvre chaud, men tyvärr har varianten med brieost hamnat lite i skymundan. Oförtjänt enligt mig. Det här är en magisk klassiker som är ett roligt substitut till ostbrickan. Otroligt lätt att göra, och uppskattad av de flesta. Den ska enligt tradition serveras i en cocotte men det går självklart bra att ta en vanlig ugnsform eller gjutjärnspanna.

Brie chaud med päronkompott

4 portioner

1 brieost à 500 g

1 kvist rosmarin

10 timjanblad

2 msk honung

flingsalt

nymalen svartpeppar

Päronkompott:

300 g päron, skalade och tärnade utan kärnhus

1 msk pressad citron

1 msk strösocker

½ dl vatten

½ tsk färskpressad ingefärsjuice

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg samtliga ingredienser till päronkompotten i en kastrull och låt sjuda upp. Sjud sedan i cirka 20 minuter tills päronen mjuknat.

  2. Lägg brieosten i en ugnsform som passar ostens storlek. Dra ett snitt i ostens mitt och tryck in rosmarinkvisten cirka 3 cm. Ringla över honungen, strö över lite salt och peppar och toppa med timjanblad. Baka i ugnen i 10–15 minuter.

  3. Servera med päronkompotten och bröd eller kex, samt vindruvor om du vill.

Recept från ”Min franska resa”, av Erik Hammar (Bonnier Fakta) - Sveriges mästerkock 2018.

ARTIKELN HANDLAR OM