Ryggbiff med tryffelsmör

MAT & DRYCK

Sätt extra piff på ryggbiffen med tryffel.
Det är ett bra tips på hur du kan lyfta en klassik köttbit till en ny smaknivå. Och det är dessutom väldigt enkelt.

4 personer

4 skivor ryggbiff á cirka 150 g

Smör till stekning

Salt

Grovmalen svartpeppar

Tryffelsmör:

150 g extrasaltat smör, rumsvarmt

15–20 g finriven svart tryffel

Gör så här:

1. Börja med tryffelsmöret. Självklart är det mängden tryffel som avgör hur smakrikt smöret blir. Vet du med dig om att du och din plånbok gillar kraftig tryffelsmak går det utmärkt att öka mängden till 30–40 g. Riv tryffeln fint. Blanda det med rumsvarmt smör i en bunke. Klicka ut blandningen på ett smörpap - per och rulla ihop det till en korv. Tvinna ändarna på rullen så att smöret packas i mitten till en rund och fin längd. Lägg rullen i kylen och låt stelna. Gör du en större sats går det utmärkt att förvara tryffelsmöret i frysen. Ta fram det 15–20 minuter före servering så går det lätt att skära smöret i fina skivor.

2. Hetta upp en stek- eller grillpanna. Smält lite smör. När smöret slutat fräsa, lägg i köttskivorna och stek på hög värme tills de har fått fin yta, vänd sedan på köttet. Salta och peppar och stäng av värmen. Låt köttet eftersteka på eftervärmen tills köttet är färdigt. Använd gärna en stektermometer för bästa resultat, vid en innetemperatur på 54 grader blir köttet vackert rosa.

3. Lägg upp köttet och lägg på en skiva tryffelsmör. Låt det smälta över köttet och hugg in.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept