Pasta alla Norma till måndagmiddag

Foto: ALLEKO / iStockphoto
Pasta alla norma
MAT & DRYCK

Svårt att komma på vad du ska äta till middag ikväll? Gör en smakrik och välgörande pasta med tomat och aubergine, passar perfekt om du har en meatfree Monday.

Pasta alla norma

Pasta alla Norma är en av Siciliens populäraste pastarätter, uppkallad efter den italienska tonsättaren Vincenzo Bellinis opera, Norma. Den går att få tag på överallt på Sicilien och vi är inte förvånade - den är underbar.

Ingredienser:

2 auberginer

3 vitlöksklyftor

1 gul lök

1 kruka basilika

1 tsk torkad oregano

1 tsk chiliflakes

1 tsk socker

1 msk rödvinsvinäger

1 burk plommontomater

2 msk tomatpuré

400 g pasta, t.ex. penne

Pecorino

Olivolja

Salt och peppra

Gör så här:

1. Skär auberginen i cirka 2 cm stora bitar och lägg i ett durkslag. Salta auberginen och låt stå i 20 minuter för att dra ur vätskan.

2. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.

3. Skala och hacka lök och vitlök. Plocka basilikan och hacka stjälkarna. Fräs löken i rikligt med olja på medelvärme i cirka fem minuter.

4. Tillsätt tomatpuré, kryddor, vinäger och hälften av basilikan, låt fräsa i en minut. Häll därefter i plommontomaterna och låt puttra på svag värme.

5. Skölj av auberginen och torka ordentligt med med hushållspapper.

6. Värm cirka 1 dl olivolja i en stekpanna. Stek auberginen tills den är gyllene. Ta upp ur oljan och blanda hälften av bitarna med tomatsåsen.

7. Häll av pastan och blanda med tomatsåsen.

8. Salta och peppra efter smak.

9. Toppa med resten av basilikan, auberginen och pecorino.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept