Rödvinssås till påsklammet

MAT & DRYCK

Lammstek med rödvinssås och potatisgratäng blir en given succé till påsken. Här har vi ett enkelt recept på rödvinssås - klassikern som aldrig är fel.

Foto: Thinkstock
Rödvinssås

Rödvinssås

cirka 3 dl sås

Ingredienser:

1 schalottenlök

1 skivad morot

2 msk smör

1 msk tomatpure

3 msk råsocker

3/4 dl balsamvinäger

5 dl rött vin

3 msk koncentrerad kalvfond

1 1/2 tsk soja

4 1/2 dl vatten

1–2 tsk majsstärkelse

salt och peppar

Gör så här:

1. Stek schalottenlök och morot i smör utan att det tar färg i några minuter.

2. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa i ytterligare en minut.

3. Strö över socker och balsamvinäger och låt koka utan lock till en sirapsliknande konsistens.

4. Häll på vinet och låt koka utan lock tills en tredjedel av vätskan återstår.

5. Tillsätt fond, vatten och soja och låt koka utan lock tills hälften av såsen återstår.

6. Sila såsen.

7. Red såsen med majsstärkelse utblandat i vatten till önskad konsistens och smaka sedan av med salt och peppar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Påskmat