Världens godaste lasagne

Foto: Thinkstock
Lasagne med bechamelsås och köttfärs
MAT & DRYCK

Lasagne kan vara en av världens godaste rätter.
Den 29 juli är lasagne-dagen och det ska givetvis firas.
Här är recept på en riktigt klassisk lasagne med béchamelsås och köttfärs.

Lasagne

4 portioner

Ingredienser:

  • 2 gula lökar

  • 2 vitlöksklyftor

  • 500 g nötfärs (eller motsvarande mängd vegetarisk färs)

  • 1 msk olja

  • 4 msk tomatpuré

  • 1 tsk timjan

  • 1 tsk rosmarin

  • 500 gram krossade tomater

  • 1 buljongtärning (ox, kalv eller veg)

  • salt och peppar

  • 9 lasagneplattor

Béchamel:

  • 6 msk smör

  • 6 msk vetemjöl

  • 1 l mjölk

  • salt och peppar

  • 2 dl riven parmesanost

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175˚C.

  2. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs färs, lök och vitlök i olja i en stekpanna. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa med i färsen. Krydda med timjan och rosmarin. Tillsätt krossade tomater och buljongtärning, låt koka ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

  3. Sås: Smält smöret och rör ner mjölet. Späd med mjölken under vispning. Låt såsen koka ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

  4. Varva sås, lasagneplattor och köttfärssåsen i en ugnssäker form. Avsluta med sås och ost.

  5. Sätt in lasagnen mitt i ugnen ca 40 minuter.

Servera gärna med basilika och en god sallad.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept