Bästa receptet till köttbullens dag

Foto: Thinkstock
Italienska köttbullar med pasta
MAT & DRYCK

Italienska köttbullar med tomatsås och pasta - riktig Lady och Lufsen-mat.

Dessutom är det en perfekt rätt att fira köttbullens dag med den 23 augusti.

Lätt att lyckas med och omtyckt av hela familjen.

Italienska köttbullar med tomatsås

Ett perfekt sätt att fira köttbullens dag. Vill du inte ha pasta går köttbullarna utmärkt att servera med exempelvis klyftpotatis eller basmatiris.

4 portioner

Ingredienser:

  • 1/2 dl ströbröd eller smulad formfranska

  • 1 dl mjölk 3%

  • 1/2 gul lök

  • 1 ägg

  • 400 gram nötfärs

  • 2 pressade vitlöksklyftor

  • salt och peppar

  • rivet skal från en citron

  • 400 gram pasta, t.ex. tagliatelle

  • 1 kruka färsk basilika

  • 1 dl parmesan

  • olivolja

Tomatsås:

  • 1 vitlöksklyfta

  • 2 krm chiliflakes

  • 3 msk tomatpuré

  • 2 burkar krossade tomater (400g)

  • 1 msk balsamvinäger

  • 1 tsk torkad rosmarin

  • 1 tsk honung

  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Börja med tomatsåsen. Fräs riven vitlök och chiliflakes i en stekpanna med olivolja. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa ytterligare någon minut.

  2. Tillsätt krossade tomater, balsamvinäger, rosmarin och honung. Krydda med salt och peppar.

  3. Låt puttra ihop på svag värme i cirka 15 minuter.

  4. Blanda ströbröd eller smulad formfranska med mjölk i en bunke och låt svälla i cirka 5 minuter.

  5. Finhacka den gula löken och fräs i olivolja i en stekpanna.

  6. Blanda ner i bunken med brödet. Tillsätt ägg, köttfärs och två finrivna vitlöksklyftor samt rivet citronskal.

  7. Blanda till en smidig smet och krydda med salt och peppar.

  8. Rulla köttbullar i önskad storlek och stek i olivolja i en stekpanna tills de fått fin färg.

  9. Lägg köttbullarna i tomatsåsen och låt puttra i 5–10 minuter.

  10. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.

  11. Blanda försiktigt ner pastan i såsen med köttbullarna, smaka av med salt och peppar.

  12. Servera med färsk basilika och rikligt med riven parmesanost.

ARTIKELN HANDLAR OM