Kalvjärpar i pepparrotssås med grön och vit sparris

Foto: Lennart Weibull
Kalvjärpar med gräddig pepparrotsås.
MAT & DRYCK

Pepparrot och grädde lyfter dessa fina kalvjärpar. Servera gärna med pressad potatis, tipsar Tina Nordström.

Kalvjärpar i pepparrotssås med grön och vit sparris

500 g kalvfärs

2 äggulor

1 dl vispgrädde

1 skiva vitt bröd, cirka 30 g

1 dl mineralvatten

1 tsk salt

2 krm vitpeppar ur kvarn

Smör till stekning

Pepparrotssås:

150 g små steklökar

1 bunt sparris, grön eller vit eller blandat

1 knippe dillstjälkar

3 dl kalv- eller kycklingfond

3 dl vispgrädde

5 cm färsk pepparrot

Smör till stekning

Salt och vitpeppar

Eventuellt maizena

Till servering:

Pressad potatis

Gör så här:

Blanda alla ingredienser till färsen i en bunke och smaksätt med salt och vitpeppar. Forma färsen till fina järpar. Stek dem på medelvärme i smör, tills de är fasta och genomstekta. Håll varma.

Skala lökar och vit sparris till såsen (grön sparris behöver inte skalas). Skär sparrisen i bitar. Skär dillstjälkarna fint (spara själva dillen till garnering).

Fräs steklök och dillstjälkar i smör. Häll i fonden och koka tills hälften av vätskan har kokat bort. Tillsätt grädden och låt koka ihop en stund. Lägg i sparrisen mot slutet av kokningen.

Skala och riv pepparroten. Smaka av såsen med pepparrot, dill, salt och vitpeppar. Red eventuellt av med maizena till önskad konsistens.

Lägg i de stekta kalvjärparna och låt dem koka med i såsen i ett par minuter före servering. Toppa gärna med lite extra riven pepparrot och dill. Servera med pressad potatis.

Recept från ”Tinas kök” av Tina Nordström, Bonnier fakta.

ARTIKELN HANDLAR OM