Deep pan pizza västerbotten

Foto: Felipe Morales
Matig pizza med västerbottenost.
MAT & DRYCK

Varför inte prova något annat än paj? En deep pan-pizza med västerbottenost och skinka är både rejält matig och rejält god.

Deep pan pizza västerbotten

6–8 portioner

Pizzadeg:

35 g jäst (drygt ett halvt paket)

2 ¼ dl ljummet vatten

2 msk olivolja

½ tsk salt

Cirka 7 dl vetemjöl

Raps- eller majsolja till formen

Tomatsås:

1 dl passerade tomater

1 tsk oregano

½ tsk basilika

2 krm vitlökspulver

Salt

Fyllning:

2 dl finstrimlad rökt skinka

3 dl Västerbottenost, riven

Gör så här:

Börja med degen. Smula sönder jästen och lös upp den med vattnet. Tillsätt olja och salt och knåda in mjölet. Tillsätt lite mjöl i sänder tills degen är smidig och inte klibbig. Låt degen jäsa under handduk i cirka 45 minuter.

Ta upp degen och lägg den på ett mjölat bakbord. Kavla ut den till en tjock rundel, lika stor som en pajform (cirka 25 centimeter i diameter). Smörj en pajform med raps- eller majsolja (snåla inte med oljan, den gör, förutom att underlätta när pizzan ska tas upp ur formen, pizzabottnen krispig) och lägg degrundeln i formen. Låt jäsa ytterligare 45 minuter.

Tomatsåsen: Blanda passerade tomater med oregano, basilika och vitlökspulver och smaka av med salt.

När pizzadegen har jäst färdigt, platta till mitten av degen och arbeta utåt kanterna, men låt den yttersta kanten vara i fred, för att den ska bli luftig. Bottna pizzan (men inte kanterna) med tomatsås. Fyll på med hackad skinka och strö över osten. Grädda i ugnen, 225 grader, i cirka 15–20 minuter, tills pizzan har fått fin färg.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Pizza