Fluffiga belgiska våfflor med vanilj

Foto: Catarina König
Fluffiga belgiska vaniljvåfflor med grädde, bär och lönnsirap av Catarina König, vinnare av Sveriges mästerkock 2016.
MAT & DRYCK

Bjud på Mästerkock-vinnaren Catarina Königs belgiska vaniljvåfflor med lättvispad grädde, bär och lönnsirap på våffeldagen den 25 mars.

Belgiska vaniljvåfflor med lättvispad grädde bär & lönnsirap

8 stycken

Ingredienser

2 ägg, separerade (vitor i en skål och gulor i en annan)

3/4 dl socker

180 g smör, smält

3 dl mjölk (alt havredryck)

3,5 dl vetemjöl special

1/2 msk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

smör att pensla järnet med

Tillbehör

Bär till exempel hallon och blåbär

Lättvispad grädde

Lönnsirap

Gör så här:

1. Sätt igång våffeljärnet

2. Smält smöret i en kastrull. Dra sedan bort från värmen och tillsätt mjölken.

3. Blanda samman mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål.

4. Vispa upp äggvitan hårt i en bunke, likt en toppig maräng.

5. Vispa äggula med socker vitt och poröst i en annan bunke. Tillsätt sedan smör och mjölkblandningen.

6. Rör försiktigt i mjölblandningen så du får en slät smet.

7. Vänd slutligen ner den hårt vispade äggvitan försiktigt med en slickepott.

8. Smöra järnet och mät i lagom med smet. Låt grädda 2-3 min tills gyllene. Håll koll på värmen.

9. Servera dom nygräddade belgiska våfflorna med lättvispad grädde, bär & ringla över lite härlig lönnsirap!

ARTIKELN HANDLAR OM