Härliga grytor till helgens middagar

Foto: Aftonbladet och Grenadine bokförlag
Torsk på två läckra sätt eller en gratinerad tortellinigryta - vad passar din middag?
MAT & DRYCK

Känner du för att göra något annorlunda till kvällens middag?

Bjud på en gryta med krämig fiskgryta med torsk och bacon. Eller kanske en snabb gratinerad tortellini som är klar på 20 minuter?

Här är tre grytor som kommer lysa upp din helg.

Louise Hoffsten med Only the Dead Fish Follow the Stream. Det är låten som kokboksförfattaren och matbloggaren Frederik Zäll lyssnar på när han lagar just den här torskrätten. I boken Lyxlagat – Grytboken (Grenadine bokförlag) har han samlat festliga recept som lagas i lergrytor, tagine, dutch oven, cowboy tripod och gjutjärnsgrytor.

Till den här rätten passar det allra bäst med en gjutjärnsgryta.

Krämig torskgryta med bacon

4 portioner

400 g torskfilé

1 msk smör

2 msk vetemjöl

2 dl grädde

1,5 msk grönsaksfond

8 dl vatten

1 fiskbuljongtärning

1 gul lök

200 g potatis

200 g morot

2 stjälkar selleri

1 lagerblad

2 dl frysta majskorn

4 skivor bacon

1 skvätt rödvinsvinäger

Salt och svartpeppar

Gör så här:

1. Hetta upp smöret i en gjutjärnsgryta och stek baconskivorna lätt krispiga. Lyft ur baconet, men spara fettet. Tillsätt fint skuren selleri och fint klyftad lök. Vänd runt och låt gå på medelvärme i cirka 6-7 inuter. Strö över mjölet och blanda runt så att inga klumpar finns kvar.
2. Tillsätt tärnad potatis och morot tillsammans med vatten, buljongtärningen och fonden. Vänd runt och koka upp. Låt sjuda sakta i några få minuter tills potatisen börjar mjukna.
3. Krydda grytan med lite svartpeppar. Skär torskfiléerna i grytbitar och lägg ner dem och majskornen. Vänd runt mycket försiktigt så att inte fisken går i bitar. Täck med lock och låt stå vid sidan av spisen i tio minuter.
4. Ställ åter grytan på plattan och ringla i grädden. Rör mycket försiktigt så att grädden precis blandas, men fisken håller sig i bitar. Smaka av och krydda efter smak och tycke, gärna med en skvätt rödvinsvinäger. Smula över baconbitarna.
5. Servera med ett delikat, nybakat bröd!

Gratinerad Tortellinigryta

Idétorka inför middagen? Testa den här lite annorlunda rätten: Gratinerad Tortellinigryta med squash och parmesan.

Klar på ett kick men supergod.

Att laga ”gryta” är så enkelt.

Bara kasta i allt och sedan låta maten sköta sig själv. En supergod och lite annorlunda gryta som är väl värd att testa.

Välj en färsk tortellini med flera sorters ostar. Lägg även märke till att grytan du använder måste tåla ungsvärme.

4 portioner

½ purjolök, stor

200 g champinjoner

1 ½ squash

Olivolja att steka i

Salt

4 dl vispgrädde

1 dl vatten

400 g färsk tortellini fylld med flera sorters ost

50 g färsk bladspenat

½ dl ströbröd

1 ½ dl finriven parmesanost

½ dl finhackad bladpersilja

Till servering:

Ett gott bröd

Gör så här:

1. Skölj purjolöken ordentligt och skär den i fina skivor. Dela champinjonerna i tjocka skivor och squashen i stavar.

2. Stek purjolök, champinjoner och squash i olivolja i en gryta. Purjolöken ska bli mjuk men inte få färg. Champinjoner och squash ska bli mjuka och få lite färg. Stek lite åt gången, salta och lägg det åt sidan allteftersom.

3. Lägg tillbaka alla grönsakerna i grytan och häll på grädden och vattnet. Låt grytan koka upp och rör därefter ner tortellinin. Låt den koka i 4 minuter under försiktig omrörning.

4. Sätt under tiden ugnen på 250 grader. Tillsätt spenaten och dra av grytan från värmen.

5. Blanda ströbröd, parmesanost och bladpersilja i en skål och strö det över grytan. Gratinera tortellinigrytan i 250 grader tills osten fått färg, det tar ungefär 5 minuter. Servera grytan med ett gott bröd.

Torskgryta med räkor

4 portioner

400 g torsk, färsk eller fryst

1 gul lök

4 klyftor vitlök

1 äpple

½ dl raps- eller majsolja

1 tärning fiskbuljong

1 paket passerade tomater, 500 g

½ dl vatten

½ tsk salt

1 tsk basilika

200 g räkor med skal

Gör så här

1. Skär torsken i kuber eller bitar, 4–5 cm stora.

2. Finhacka lök och vitlök. Skala äpplet och skär i små tärningar.

3. Hetta upp olja i en stor gryta. Fräs lök, vitlök och äppletärningar 5–6 minuter. Smula i buljongtärningen och späd på med de passerade tomaterna och vatten.

Låt såsen puttra under lock på svag värme 12–15 minuter. Tillsätt salt och basilika och låt puttra ytterligare några minuter.

4. Lägg i torskbitarna och låt de koka med i cirka 5 minuter, tills fiskköttet är helt vitt.

5. Under tiden grytan puttrar, skala räkorna. Ta grytan av värmen och tillsätt de skalade räkorna, rör om och servera. Gärna med färsk tagliatelle eller annan färsk pasta.

Servera gärna med tagliatelli.

ARTIKELN HANDLAR OM