Trött på lax? Testa Tinas krämiga torsk

Foto: Tinas matblogg
Snabbt torskrecept med dill & citron.
MAT & DRYCK

Är du trött på laxen? Här är ett torskrecept på torsk i ugn med dill och citronpeppar – som går snabbt att fixa.
– Det är en enkel rätt, speciellt för den som inte är så van i köket, säger Tina Gustafsson.

På vardagarna kan det vara lockande att välja ett halvfabrikat, inte minst när det kommer till fisken – men strunta i pinnarna. Tina Gustafsson äter fisk 2–3 gånger i veckan, och på Tina’s blogg kan du hitta hennes snabba torskrecept. 
– Det är en enkel rätt, speciellt för den som inte är så van i köket. Det tar några minuter att röra ihop såsen – sedan behöver du bara skära upp fisken, löken och dela cocktailtomaterna. Efter det sköter den sig själv i ugnen, säger Tina Gustafsson.

Går bra med fryst torsk

Det går absolut bra att använda torskblock, men se då till att fisken är ordentligt tinad, för annars blir såsen vattnig och kan dela sig. Även om den innehåller matlagningsgrädde är den krämiga rätten inte alls tung, och trots att receptet är enkelt så sitter smakerna.

– Det är en bra vardagsrätt som man inte blir däst av, utan man blir lagom mätt. Citron och dill är klassiska smaker som alltid funkar, men du får också ett litet sting av löken – så det händer ändå något, säger hon.

Tinas fisk i ugn

Ingredienser 4 portioner:
● 640 g potatis.
● 400 g torsk.
● 1 tsk salt.
● 2 tsk citronpeppar.
● 16 cocktailtomater.
● 1 röd lök.
● 2,5 dl matlagningsgrädde, 4 procent.
● 1,5 dl crème fraiche, 5 procent.
● 1–2 krukor dill.
● 2 msk chilisås.
● 1 msk färskpressad citronjuice.
● 1 msk fiskfond.
● 1 dl riven västerbottensost.

Gör så här:

1. Koka potatisen i lättsaltat vatten.
2. Värm ugnen till 225 grader.
3. Skär torsken i kuber, skiva löken tunt – skölj och dela tomaterna, lägg allt i en ugnssäker form.
4. Krydda med salt och citronpeppar och blanda runt.
5. Blanda samman grädde, crème fraiche, dill, chilisås, citronjuice och fiskfond. Häll över fisken.
6. Strö över västerbottensosten och ställ in formen mitt i ugnen i cirka 20 minuter eller tills osten har blivit gyllenbrun.
7. Servera tillsammans med pressad potatis och valfria grönsaker.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept