Västerbottenstarte till midsommar

MAT & DRYCK

Baka en frasig tarte till midsommar.

Med ansjovis, potatis och gul lök påminner det om en Janssons frestelse i pajform.

Passar perfekt på buffébordet eller som tilltugg till fördrinken.

1 av 2 | Foto: Sofia Nahringbauer
Västerbottens-tarte

Ingredienser:

  • 1 paket smördeg

  • 1 dl crème fraiche

  • 4 gula lökar

  • 3 mellanstora kokta potatisar

  • 3 dl riven västerbottensost

  • 6 ansjovisfiléer

  • 1 tsk timjan

  • 1 tsk vinäger

  • 1 tsk råsocker

  • smör att steka i

  • salt och peppar

  • hackad gräslök

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Skiva löken och stek i rikligt med smör. Krydda med salt och peppar, några skvättar vinäger, en tesked timjan och råsocker. Låt löken bli helt mjuk och få en gyllenbrun färg.

  3. Krossa de kokta färskpotatisarna och lägg i lökblandningen.

  4. Lägg smördegen på en plåt med bakplåtspapper.

  5. Bred ett tunt lager crème fraiche över hela degen. Fördela över den rivna osten och toppa med lök och potatisblandningen.

  6. Placera slutligen ut ansjovisfiléerna.

  7. Ställ in i ugnen och låt grädda tills tarten fått en gyllenbrun färg, cirka 10 minuter.

  8. Ta ut och låt svalna något på galler.

  9. Toppa med crème fraiche och finhackad gräslök.

  10. Servera!

Tips!

Tillsätt mer timjan och strunta i ansjovisen för ett lakto-ovo vegetariskt alternativ.

ARTIKELN HANDLAR OM