Frasiga våfflor med ljummen kolakräm

Foto: Johnér
Våfflor med bär och kolakräm. Lite godare, lite lyxigare...
MAT & DRYCK

Våfflor – en lättlagad favorit i många hem.
Testa något nytt till våffeldagen och servera dem med knappt tinade bär och ljummen kolakräm.

Frasvåfflor med kolakräm

6 våfflor

Ingredienser:

2 dl vispgrädde

1,5 dl vetemjöl

0,75 dl vatten (kallt)

Till servering:

Tranbär eller lingon, halvtinade

Kolakräm:

1 burk (400g) kondenserad mjölk

Gör så här:

1. Starta med kolakrämen. Ta av etiketten från konservburken. Lägg den oöppnade burken i en rejäl kastrull och fyll på vatten så det täcker. Låt koka 4,5–5 timmar. (Burken måste hela tiden vara täckt med vatten.) Låt burken svalna något innan den öppnas. Det går utmärkt att göra kolakrämen i förväg.

2. Frasvåfflor: Vispa grädden fluffig. Rör ihop mjöl och vatten och vänd varsamt ner den vispade grädden. Blanda försiktigt till en slät smet.

3. Värm våffeljärnet, smöra och grädda frasiga våfflor.

4. Servera direkt med varm kolakräm och halvtinade bär.

Bonusrecept: Snabb kolakräm

Om du vill spara lite tid så kan du göra din egen kolakräm.

Ingredienser:

1,5 dl vispgrädde

1 dl ljust muscovadosocker

0,5 dl cane syrup

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienser i en kastrull (gärna låg och vid) och låt koka tills den får krämig konsistens, cirka 20 minuter

ARTIKELN HANDLAR OM