Vitkålsallad med grönmögelost och valnötter

Foto: BJÖRN LINDAHL
Varm vitkålssallad till grillade köttet.
MAT & DRYCK

Till det grillade köttet, fisken eller grönsakerna smakar det bra med en varm sallad. Grilla vitkål!

Varm vitkållsallad med grönmögelost och valnötter

Ca 10 portioner

Ingredienser:

  • 1 kg vitkål

  • 1 ½ dl olivolja

  • ½ –1 tsk salt

  • Vatten

  • 200 g valnötter

  • 1 bit grönmögelost, cirka 140 g

  • Nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Ansa vitkålen och ta bort de yttersta bladen. Strimla vitkålen fint. Lägg strimlorna i en stor plastpåse, häll i olivolja och mojsa runt så att oljan fördelar sig över kålen. Lägg påsen i kylen cirka en timme.

  2. Värm en gjutjärnsgryta på medelvärme på spisen. Lägg i kålen och rör runt så att den bryns utan att fastna i botten. Salta och späd med en deciliter vatten. Sänk värmen och lägg ett lock på grytan och låt kålen småputtra cirka 15 minuter. Späd med ytterligare lite vatten om det kokar torrt och rör runt då och då.

  3. När kålen är mjuk, tillsätt valnötterna och låt dem bli varma. Ta grytan av värmen. Bryt i bitar av grönmögelost och låt den smälta under omrörning. Smaka av med ytterligare lite salt och svartpeppar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept