Grillbakad laxfilé med rostad färskpotatis

Foto: BJÖRN LINDAHL
Baka lax på grillen.
MAT & DRYCK

Laxfilé är suveränt att slänga på grillen.
Här är en lätt lax som lagar sig själv på 10 minuter i grillpaketet.
Servera gärna en kall örtagårdssås till.

Grillbakad laxfilé med rostad färskpotatis

4 portioner

Laxen:

4 laxfiléer

En knapp tsk salt 1 schalottenlök

1 dl finklippt bladpersilja

½ lime 1 msk olivolja

Potatisarna: 14–16 småpotatisar

2 msk olivolja

Flingsalt

Tillbehör:

Färsk lök

Gör så här:

1. Salta laxfiléerna runt om och lägg på ett fat. Ställ svalt och låt stå en halvtimme.

2. Under tiden laxen vilar, blanda till toppningen. Skala och finhacka schalottenlöken och blanda hacket med bladpersiljan. Pressa limejuice (från ½ lime) över hacket och blanda ner olivoljan.

3. Ansa och tvätta potatisarna. Lägg potatisarna på grillen, indirekt grillning längs grillens kanter. Lägg på locket på grillen. Potatisarna behö- ver cirka 25 minuter för att bli mjuka och fina. När de är färdiga, lägg dem i en bunke och glasera dem med lite olivolja och strö flingsalt över.

4. Medan potatisarna ligger på grillen: Vik ett stort ark aluminiumfolie dubbelt och pensla på lite rapsolja. Lägg laxfiléerna på foliearkets ena hälft, lägg på toppningen (persilje- och schalottenlöksblandningen) och vik folien över alltihop. Forma till ett liten paket med skarven uppåt. Lägg foliepaketet på grillen och grilla direkt i cirka 10 minuter, tills laxen är helt genombakad.

5. Öppna foliepaketet och portionera upp lax, grillrostad potatis och några grillade färska lökar. Servera gärna en kall örtagårdssås till.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept