Morotskaka med pekannötter och färskostglasyr

Foto: THINKSTOCK
Ljuvlig och nyttig morotskaka.
MAT & DRYCK

Den 4 april är det Morotens dag.
Den firar vi förstås med en läcker morotskaka.
Toppat med söt och lite nyttig frosting.

Morotskaka med pekannötter och färskostglasyr

16 portioner

Knappt 1 dl ananasbitar (på burk) 3,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

1 tsk kanel

2,5 dl farinsocker

1,5 dl mild olivolja

2 ägg

2 små morötter, rivna 1,5 dl grovt hackade pekannötter

Till glasyr:

300 g färskost

1 dl florsocker, siktat Juice från en halv apelsin

1 tsk vaniljextrakt

Du behöver: Ugnsform, 20x20 centimeter, gärna med löstagbar botten.

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 180 grader, 160 grader om du har varmluftsugn. Häll av ananasen i en sil och ställ åt sidan.

2. Mät upp mjöl, bikarbonat, bakpulver, kanel och sockret i en bunke. Häll i oljan och äggen. Kör i en mixer i 3 sekunder. Rör sedan i ananasen, de rivna morötterna och nötterna.

3. Klä formen med bakplåtspapper. Häll i smeten och grädda i 40 minuter. Ta kakan ur formen och låt svalna på galler.

4. Glasyr: Vispa ihop färskosten med sockret, vaniljextraktet och apelsinjuicen. Bred ut över den avsvalnade kakan. Skär i rutor och servera.

ARTIKELN HANDLAR OM