Friterade svampburgare med surkål

Foto: MARTIN NORDIN
Burgare med svamp, valnötter och quinoa.
MAT & DRYCK

Så här gör du friterade svampburgare med surkål. Ett enkelt recept för dig som vill skippa köttet i hamburgaren.

Fritera svampburgarna tills de är gyllenbruna och fina. Toppa med picklade senapsfrön och en klick vitlöksmajonnäs.

Friterad svamp-och quinoaburgare med surkål

6 burgare

4 medelstora schalottenlökar

1+1 msk rapsolja

2 msk mörk maltvinäger eller rödvinsvinäger

1+1 msk smör

400 g champinjoner, gärna kastanjechampinjoner

2–3 msk rostade valnötter (cirka 40 g)

5 dl kokt quinoa (cirka 350 g)

1 msk urkärnad finhackad chili 140 g riven parmesanost

1 dl pankoströbröd 2 ägg

Panering:

100 g vetemjöl

3 ägg

100 g pankoströbröd (50 gram = 2 dl)

1 dl kokt quinoa

Salt

1 liter jordnötsolja

Till servering:

6 hamburgerbröd

Smör

Surkål

Picklade senapsfrön (se recept nedan)

Vitlöksmajonnäs (se recept nedan)

Gör så här:

1. Skala och finhacka löken. Hetta upp 1 msk rapsolja i en stekpanna och bryn löken tills den börjar få färg. Häll i vinägern och reducera till en klibbig lökblandning. Sänk värmen och klicka i 1 msk smör. Rör tills smöret har smält och löken är glansig. Häll över i en bunke och låt svalna.

2. Rensa och finhacka svampen. Torka ur stekpannan som du stekte löken i, häll i 1 msk rapsolja och hetta upp tills det börjar ryka. Släng i svampen och stek den hårt tills den börjar få färg och skrumpnar. Dra ner värmen och klicka i 1 msk smör. Rör runt tills smöret har smält. Häll över svampen i bunken med löken.

3. Krossa valnötterna i en mortel och vänd ned dem i bunken. Tillsätt quinoa, chili, riven parmesanost, pankoströbröd och ägg. Rör om tills allt är blandat.

4. Ta en handfull smet i taget och forma till sex runda biffar, antingen för hand eller med hjälp av en stansring. Lägg biffarna på ett fat och täck med plastfilm. Låt stå i frysen i några timmar, tills biffarna är helt genomfrysta. Detta kommer att underlätta vid panering och fritering.

5. Värm ugnen till 180 grader.

6. Häll mjölet i en skål. Knäck ner äggen i en annan skål och vispa dem lätt. Blanda pankoströbröd och quinoa i en tredje skål. Ta ut biffarna ur frysen och vänd dem först i mjölet, sedan i äggvispet och sist i pankoblandningen.

7. Häll oljan i en kastrull med höga kanter och hetta upp den till 190 grader. Sänk sedan till medelvärme och försök hålla oljan på 190 grader, så gott det går. Fritera biffarna, två åt gången, i 2–3 minuter, tills de är gyllenbruna och fina. Putta runt dem med en hålslev under tiden.

8. Lyft upp burgarna och lägg dem på ett fat med hushållspapper så att överflödig olja rinner av. Salta biffarna på båda sidor.

9. Lägg över biffarna i en ugnssäker form och efterstek dem i 5–10 minuter mitt i ugnen.

10. Smöra bröden och stek dem snabbt i stekpanna med snittytan ner eller grilla dem hastigt i ugnen.

11. Lägg lite surkål i botten på varje bröd. Lägg på en biff, skeda över picklade senapsfrön och avsluta med att klicka på majonnäs.

En sats

4 msk senapsfrön, gärna en blandning av gula och bruna

½ dl ättika (12 %)

1 dl rörsocker

1 ½ dl vatten

Gör så här:

1. Koka senapsfröna mjuka i lättsaltat vatten, det tar cirka 40 minuter. Sila av fröna.

2. Koka upp ättika, socker, vatten och de förkokta senapsfröna. Rör om tills sockret har lösts upp. Ta av från värmen och låt svalna. Häll över i en steriliserad glasburk och förvara i kylen.

Vitlöksmajonnäs

Cirka 3 dl

3 dl naturell majonnäs

2–3 vitlöksklyftor

1 msk färskpressad citronsaft

1 msk olivolja

1 äggula

Gör så här:

1. Skala och finhacka eller pressa vitlöken. Lägg vitlök, citronsaft, olja och äggula i en bunke och vispa till en jämn och luftig smet.

2. Vänd ner vitlökssmeten i majonnäsen och blanda försiktigt.

Recept från Gröna burgare av Martin Nordin (Bonnier Fakta).

Picklade senapsfrön

En sats

4 msk senapsfrön, gärna en blandning av gula och bruna

½ dl ättika (12 %)

1 dl rörsocker

1 ½ dl vatten

Gör så här:

1. Koka senapsfröna mjuka i lättsaltat vatten, det tar cirka 40 minuter. Sila av fröna.

2. Koka upp ättika, socker, vatten och de förkokta senapsfröna. Rör om tills sockret har lösts upp. Ta av från värmen och låt svalna. Häll över i en steriliserad glasburk och förvara i kylen.

Vitlöksmajonnäs

Cirka 3 dl

3 dl naturell majonnäs

2–3 vitlöksklyftor

1 msk färskpressad citronsaft

1 msk olivolja

1 äggula

Gör så här:

1. Skala och finhacka eller pressa vitlöken. Lägg vitlök, citronsaft, olja och äggula i en bunke och vispa till en jämn och luftig smet.

2. Vänd ner vitlökssmeten i majonnäsen och blanda försiktigt.

Recept från Gröna burgare av Martin Nordin (Bonnier Fakta).

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Svamp

Quinoa