Mini-pajer med grönkål och ädelost

Foto: BJÖRN LINDAHL
Grönkålspaj med ädelost
MAT & DRYCK

Paj är gott och omtyckt av alla.
Testa dessa supergoda mini-pajer med grönkål.
Passar perfekt till glöggminglet.

Mini-pajer med grönkål och ädelsost

Ingredienser:

Pajdeg:

  • 125 gram smör

  • 3 dl vetemjöl

  • 1 tsk salt

  • 1–2 msk vatten

Fyllning:

  • 5 stjälkar grönkål

  • 1 purjolök, i tunna skivor (endast det vita)

  • 1 liten gul lök, finhackad

  • 1 paket bacon, finstrimlat

  • 1 dl smulad ädelost

  • 1 dl riven prästost

  • 3 dl grädde

  • 3 ägg

  • salt och peppar

  • smör att steka i

Gör så här:

  1. Börja med pajdegen. Blanda samman smör och mjöl till en grynig massa (med händerna eller i matberedare). Smöret ska helst vara rumstempererat men du kan även hyvla smöret med en osthyvel om du vill att det ska gå lite fortare.

  2. Tillsätt salt och vatten och arbeta till en smidig deg. Låt degen vila i kylen i minst en halvtimme.

  3. Värm ugnen till 175 grader. Klä pajformarna med en tunt lager deg och picka med en gaffel. Förgrädda tills pajskalen är gyllenbruna, cirka tio minuter.

  4. Stek lök, purjolök, grönkål i smör tills det mjuknat. Salta och peppra.

  5. Knaperstek baconet.

  6. Blanda samman mjölk och ägg till en äggstanning, salta och peppra.

  7. Lägg bacon och grönkålsblandning i varje pajskal och smula över osten.

  8. Fyll upp med äggstanning.

  9. Grädda i ugnen tills fyllningen stelnat och fått fin gyllenbrun färg.

Tips!

Det går utmärkt att skippa bacon om du vill ha vegetariska pajer eller byta ut ädelosten mot enbart prästost om du föredrar det.

ARTIKELN HANDLAR OM