Så lyckas du med hemgjord knäck

Recept på den perfekta knäcken till jul

Foto: Johnér
Knäck
MAT & DRYCK

Finns det något mysigare julpyssel än att laga sin egen knäck? Följ det enkla receptet nedan för den godaste hemgjorda knäcken. Här är också tipset hur du lyckas med kulprovet.

Knäck

Portioner: ca 30 bitar Förberedelsetid: 0 Tillagningstid: ca 45 min

Ingredienser:

  • 25 g sötmandel

  • 1 dl vispgrädde

  • 1 dl ljus sirap

  • 1 dl strösocker

Gör så här:

  1. Skålla, skala och hacka mandeln.

  2. Koka vispgrädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull på medelvarm platta. Rör om i smeten då och då och placera under tiden knäckformar på en bricka.

  3. När knäckmassan når 122 grader eller håller för ett kulprov (se info om kulprov här intill), efter ca 20–35 min, blandar du ner mandeln och drar kastrullen från plattan.

  4. Klicka ut knäcken i formarna och låt svalna. Förvara sedan i kylskåp. Var försiktig om du lägger knäcken i en strut, för de klibbar snabbt ihop.

Så lyckas du med kulprovet

För att kolla om kolan eller knäcken är färdig droppar du lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Om smeten kan formas till en seg boll har kolan eller knäcken kokat färdigt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2018

Recept

Jul

Julgodis

Julmat