Så lyckas du med hemgjord knäck

Foto: Johnér
Knäck
MAT & DRYCK

Finns det något mysigare julpyssel än att laga sin egen knäck? Här är också tipset hur du lyckas med kulprovet.

Knäck

Blir ca 30 stycken

Du behöver:

25 g sötmandel

1 dl vispgrädde

1 dl ljus sirap

1 dl strösocker

Gör så här:

  1. Skålla, skala och hacka mandeln.

  2. Koka vispgrädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull på medelvarm platta. Rör om i smeten då och då och placera under tiden knäckformar på en bricka.

  3. När knäckmassan når 122 grader eller håller för starkt kulprov (se info om kulprov här intill) blandar du ner mandeln och drar kastrullen från plattan.

  4. Klicka ut knäcken i formarna och låt svalna. Förvara sedan i kylskåp. Var försiktig om du lägger knäcken i en strut, för de klibbar snabbt ihop.

Så lyckas du med kulprovet

För att kolla om kolan eller knäcken är färdig droppar du lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Om smeten kan formas till en mjuk kula håller kolan mjukt kulprov. Blir kulan hård håller den starkt kulprov.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept