Exotisk salsa med skaldjursspett och limeaioli

Foto: Förrätt: Salsa med skaldjursspett och limeaioli.
Per Björn
MAT & DRYCK

Salsa kan göras tidigare på dagen så är det bara att steka skaldjur precis innan servering.

Exotisk salsa med skaldjursspett och limeaioli

4 portioner

Tillagningstid: ca 30 minuter.

Du behöver:

1 mango i tärningar

1 avokado i tärningar

1 blodgrape i hinnfria klyftor

2 strimlade salladslökar

1/2 kruka hackad koriander

1 urkärnad och finstrimlad chili

1 pressad lime

8 scampi

4 pilgrimsmusslor

kallpressad rapsolja, alt olivolja

flingsalt och nymalen svartpeppar

4 limeklyftor till dekoration

Limeaioli:

1 dl lättmajonnäs

rivet skal av 1 tvättad lime

1 vitlöksklyfta

1/2 tsk flingsalt

4 grillpinnar

Gör så här:

  1. Börja med aiolin, gärna en dag innan så den får stå till sig. Blanda majonnäsen med limeskal. Hacka och mosa vitlöken med saltet och tillsätt det. Blanda och förvara i kylen.

  2. Blanda mango-, och avokadotärningar med grapefrukt, salladslök, koriander och chili. Pressa över lime och droppa i lite rapsolja. Salta och peppra efter smak och fördela salsan i fyra glas.

  3. Om skaldjuren varit frysta bör de rinna av på en bit hushållspapper. Hetta upp lite olja i en panna och stek scampi och pilgrimsmusslor för sig på hög värme. Vänd efter en minut och stek på andra sidan. Salta och peppra. Trä upp på grillpinnar och servera till salsan.

  4. Bjud en klick limeaioli att doppa skaldjuren i. Garnera med limeklyftor.

Nyårsmenyn

Recept och styling: Liselott Forslin.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept