Ljuvlig citrontarte bakas på grillen

MAT & DRYCK

När kocken Paul Svensson gör citron-och marängtarte väljer han ekologiska citroner.

– De är så mycket intensivare i smaken, säger han.

Och förstås bakar citrontarte på grillen!

Foto: JAKOB FRIDHOLM
Citrontarte smakar bäst med ekologiska citroner, tycker Paul Svensson.

”Jag glömmer aldrig första gången jag blev bjuden på citrontarte. Det var i Toscana och den var gjord på frukter från gårdens egen citronlund. Det här receptet har jag hämtat från tiden då jag arbetade där nere. Jag väljer alltid ekologiska citroner, de är så mycket intensivare i smaken. Indirekt grillning ger en bra gratinering av marängen. Lägg gärna en upp-och-nervänd plåt på gallret under pajformen så att den kommer en liten bit från värmen.”

Citron och marängtarte

Till en paj, 10–12 bitar

Pajdeg:

6 dl mjöl

175 g smör

1 ¼ dl socker

3 äggulor

1 knivsudd salt

Citroncrème:

6 ägg

9 äggulor

6 dl socker

7 citroner, rivet skal och saft

300 g smör

Maräng:

2 äggvitor

150 g socker

1 msk citronsaft

Gör så här:

  1. Arbeta snabbt ihop ingredienserna till degen, lägg den i kylen 1 timme.

  2. Kavla ut degen tunt eller riv den och klä en smord pajform. Låt formen vila i kylen cirka 30 minuter. Förbaka pajskalet under lock på grillen cirka 5–10 minuter utan att det tar färg.

  3. Vispa ägg, äggulor och socker i en rostfri kastrull. Tillsätt citronskal och saft, ställ kastrullen på grillen och fortsätt vispa. Tillsätt smöret i små tärningar när smeten börjar tjockna och fortsätt röra tills allt smör är inblandat. Ta bort citroncrèmen från värmen och fyll pajskalet.

  4. Baka cirka 5–6 minuter under lock på grillen tills smeten stelnar och ytan börjar få lite färg. Ta ut och låt svalna.

  5. Blanda äggvita, socker och citronsaft i en bunke. Vispa till styv maräng med en elvisp – när marängen är färdigvispad ska bunken gå att vända uppochner. Stryk marängen på toppen av pajen och baka under lock på grillen tills den har fin färg och är fast.

Recepten från Paul grillar, av Paul Svensson, Norstedts.

ARTIKELN HANDLAR OM