Rostade mandlar med tre sorters kryddor

Foto: BJÖRN LINDAHL
Rostade mandlar med julkryddor
MAT & DRYCK

Mandlar är ett perfekt tilltugg till glöggminglet.
Gott och superlätt att göra.
Variera kryddningen efter tycke och smak - här är tre varianter.

Rostade mandlar med julkryddor

Ingredienser:

  • 3 dl skalade mandlar

  • 1 tsk socker

  • 1 msk salt

  • 2 kanelstänger

  • 3 st stjärnanis

  • 8 st kryddnejlikor

  • 1 kvist färsk rosmarin

  • 1 msk vatten

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180 grader.

  2. Lägg alla torra ingredienser i en ugnssäker form.

  3. Tillsätt vatten och blanda runt allt så att mandlarna är täckta av salt, socker och vatten. (Vattnet och sockret kommer göra att mandlarna täcks av en karmelliserad yta.)

  4. Rosta i ugnen i 10 minuter eller tills mandlarna fått en fin gyllenbrun färg.

Rostade mandlar med chili och rökt paprika

  • 3 dl skalade mandlar

  • 1 tsk socker

  • 1 msk salt

  • 1 tsk chiliflakes

  • 1 tsk rökt paprikapulver

  • 1 msk vatten

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180 grader.

  2. Lägg alla torra ingredienser i en ugnssäker form.

  3. Tillsätt vatten och blanda runt allt så att mandlarna är täckta av salt, socker och vatten. (Vattnet och sockret kommer göra att mandlarna täcks av en karmelliserad yta.)

  4. Rosta i ugnen i 10 minuter eller tills mandlarna fått en fin gyllenbrun färg.

Rostade mandlar med timjan och rosmarin

  • 3 dl skalade mandlar

  • 1 tsk socker

  • 1 msk salt

  • 1 tsk torkad rosmarin

  • 1 tsk torkad timjan

  • 1 msk vatten

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180 grader.

  2. Lägg alla torra ingredienser i en ugnssäker form.

  3. Tillsätt vatten och blanda runt allt så att mandlarna är täckta av salt,

  4. socker och vatten. (Vattnet och sockret kommer göra att mandlarna täcks av en karamelliserad yta.)

  5. Rosta i ugnen i 10 minuter eller tills mandlarna fått en fin gyllenbrun färg.

ARTIKELN HANDLAR OM