Snabbinlagd gurka

Foto: Björn Lindahl
Inlagd gurka
MAT & DRYCK

Skinkan, julkorven och pastejen, rätter som blir lite gladare om de serveras tillsammans med härligt krispig inlagd gurka.

Snabbinlagd gurka

Till en stor burk

1 stor gurka (eller 1½ lite mindre)

½ dl finklippt persilja, färsk

3 msk ättikssprit, 12 %

3 msk socker

1 krm vitpeppar

2 krm salt

Knappt 1 dl vatten

Gör så här:

  1. Tvätta gurkan ordentligt. Skär den i tunna skivor, antingen med kniv, mandolin eller om du har en osthyvel som lite tjockare än vanligt tunna ostskivor. Packa gurkskivorna varvat med persilja i en stor glasburk.

  2. Blanda ättikssprit med socker, vitpeppar, salt och vatten och rör tills sockret har löst upp sig. Häll lagen över gurkskivorna, ända upp till kanten. Sätt på ett lock och ställ in burken i kylen. Låt stå och dra minst en timme före servering. Gurkan håller sig ett par månader i lagen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept