Bästa recepten på hummus

MAT & DRYCK

Len och fluffig hummus kan varieras i all oändlighet och passar till det mesta. Att göra hummus hemma är både lätt och gott. Här är fyra recept på olika versioner av den smarriga röran.

Foto: Lisovskaya / iStockphoto
Hummus toppad med nötter och persilja

Klassisk hummus

Ett bra grundrecept på hummus. Du kan variera dig genom att toppa med olika örter, kryddor eller nötter som du gillar.

Ingredienser:

400 g kikärtor (1 burk)

4 msk olivolja

1 riven vitlöksklyfta

2 msk tahini

1 krm spiskummin

2 msk pressad citron

Salt & Peppar

Vatten (om röran blir för tjock kan du späda med lite vatten)

Persilja, olivolja och pistaschnötter till garnering

Gör så här:

  1. Häll av och skölj kikärtorna.

  2. Mixa alla ingredienser med en stavmixer eller matberedare, tänk på att mixa länge så att röran blir riktigt slät.

  3. Garnera med olivolja, persilja och pistaschnötter

Foto: iStockphoto
Het morotshummus

Het morotshummus

En underbart god hummus med rostade morötter och het chilipasta.

Ingredienser:

2 mellanstora morötter

400 g kikärtor (1 burk)

4 msk olivolja

1 riven vitlöksklyfta

2 msk tahini

1 msk Sriracha eller harissa

1 krm spiskummin

2 msk pressad citron

Salt & peppar

Vatten (om röran blir för tjock kan du späda med lite vatten)

Olivolja och persilja till garnering

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 220 grader.

  2. Skala morötterna och skär bort stjälken. Lägg morötterna i mitten på ett ark folie. Häll över två matskedar vatten och gör ett paket av folien.

  3. Lägg paketet i ugnen och rosta morötterna tills de är riktigt mjuka, ungefär 50 minuter.

  4. Häll av och skölj kikärtorna.

  5. Mixa alla ingredienser inklusive morötterna med en stavmixer eller matberedare, tänk på att mixa länge så att röran blir riktigt slät.

  6. Garnera med olivolja och persilja.

Foto: OksanaKiian / iStockphoto
Rödbetshummus

Rödbetshummus

Rödbetshummusen får en otroligt härlig färg och passar perfekt att dippa grönsaker eller bröd i och är perfekt att ha på ett buffébord.

Ingredienser:

2 stora kokta rödbetor

400 g kikärtor (1 burk)

1 dl turkisk yoghurt, ricotta eller getost

4 msk olivolja

1 riven vitlöksklyfta

2 msk tahini

2 msk pressad citron

Salt & peppar

Yoghurt, nötter och örter till garnering

Gör så här:

  1. Häll av och skölj kikärtorna.

  2. Mixa alla ingredienser, utom rödbetan, med en stavmixer eller matberedare, tänk på att mixa länge så att röran blir riktigt slät.

  3. Skär den kokta rödbetan i bitar och mixa ner den i hummusen.

  4. Smaka av med salt och peppar.

  5. Garnera med lite yoghurt, frön, nötter och någon fin ört.

Foto: nata_vkusidey / iStockphoto
Avocadohummus

Avocadohummus med örter

Lite som en mix av guacamole och hummus. Avocadon gör att hummusen blir extra len i konsistensen.

Ingredienser:

400 g kikärtor (1 burk)

1 avocado

1 dl koriander

4 msk olivolja

1 riven vitlöksklyfta

2 msk tahini

2 msk pressad citron

Salt & peppar

Vatten (om röran blir för tjock kan du späda med lite vatten)

Olivolja och koriander till garnering

Gör så här:

  1. Häll av och skölj kikärtorna.

  2. Plocka koriandern från stjälken.

  3. Mixa alla ingredienser med en stavmixer eller matberedare, tänk på att mixa länga så att röran blir riktigt slät.

  4. Garnera med olivolja och koriander.

Tips!

Spola kikärtorna i vatten och pilla bort skalet, det gör hummusen krämigare. Du kan också tillsätta en matsked turkisk yoghurt för en extra len röra.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept