Bästa recepten på hummus
Len och fluffig hummus kan varieras i all oändlighet och passar till det mesta. Att göra hummus hemma är både lätt och gott. Här är fyra recept på olika versioner av den smarriga röran.
Klassisk hummus
Ett bra grundrecept på hummus. Du kan variera dig genom att toppa med olika örter, kryddor eller nötter som du gillar.
Ingredienser:
400 g kikärtor (1 burk)
4 msk olivolja
1 riven vitlöksklyfta
2 msk tahini
1 krm spiskummin
2 msk pressad citron
Salt & Peppar
Vatten (om röran blir för tjock kan du späda med lite vatten)
Persilja, olivolja och pistaschnötter till garnering
Gör så här:
Häll av och skölj kikärtorna.
Mixa alla ingredienser med en stavmixer eller matberedare, tänk på att mixa länge så att röran blir riktigt slät.
Garnera med olivolja, persilja och pistaschnötter
Het morotshummus
En underbart god hummus med rostade morötter och het chilipasta.
Ingredienser:
2 mellanstora morötter
400 g kikärtor (1 burk)
4 msk olivolja
1 riven vitlöksklyfta
2 msk tahini
1 msk Sriracha eller harissa
1 krm spiskummin
2 msk pressad citron
Salt & peppar
Vatten (om röran blir för tjock kan du späda med lite vatten)
Olivolja och persilja till garnering
Gör så här:
Värm ugnen till 220 grader.
Skala morötterna och skär bort stjälken. Lägg morötterna i mitten på ett ark folie. Häll över två matskedar vatten och gör ett paket av folien.
Lägg paketet i ugnen och rosta morötterna tills de är riktigt mjuka, ungefär 50 minuter.
Häll av och skölj kikärtorna.
Mixa alla ingredienser inklusive morötterna med en stavmixer eller matberedare, tänk på att mixa länge så att röran blir riktigt slät.
Garnera med olivolja och persilja.
Rödbetshummus
Rödbetshummusen får en otroligt härlig färg och passar perfekt att dippa grönsaker eller bröd i och är perfekt att ha på ett buffébord.
Ingredienser:
2 stora kokta rödbetor
400 g kikärtor (1 burk)
1 dl turkisk yoghurt, ricotta eller getost
4 msk olivolja
1 riven vitlöksklyfta
2 msk tahini
2 msk pressad citron
Salt & peppar
Yoghurt, nötter och örter till garnering
Gör så här:
Häll av och skölj kikärtorna.
Mixa alla ingredienser, utom rödbetan, med en stavmixer eller matberedare, tänk på att mixa länge så att röran blir riktigt slät.
Skär den kokta rödbetan i bitar och mixa ner den i hummusen.
Smaka av med salt och peppar.
Garnera med lite yoghurt, frön, nötter och någon fin ört.
Avocadohummus med örter
Lite som en mix av guacamole och hummus. Avocadon gör att hummusen blir extra len i konsistensen.
Ingredienser:
400 g kikärtor (1 burk)
1 avocado
1 dl koriander
4 msk olivolja
1 riven vitlöksklyfta
2 msk tahini
2 msk pressad citron
Salt & peppar
Vatten (om röran blir för tjock kan du späda med lite vatten)
Olivolja och koriander till garnering
Gör så här:
Häll av och skölj kikärtorna.
Plocka koriandern från stjälken.
Mixa alla ingredienser med en stavmixer eller matberedare, tänk på att mixa länga så att röran blir riktigt slät.
Garnera med olivolja och koriander.
Tips!
Spola kikärtorna i vatten och pilla bort skalet, det gör hummusen krämigare. Du kan också tillsätta en matsked turkisk yoghurt för en extra len röra.