Starköl säljs i finska matbutiker

1 av 3
MAT & DRYCK

Våra grannar i Finland har sedan årsskiftet börjat tillåta starköl och alkoläsk med en alkoholhalt på upp till 5,5 procent i matbutiker.

– Den ökade försäljningen överraskade mig, berättar försäljningschefen Jyrki Koskinen från livsmedelsaffären Prisma i Torneå för SVT.

När finska matbutiker, pressbyråer och bensinmackar öppnade sina portar den 1 januari var det för första gången lagligt för dem att sälja starköl. Det efter att en omröstning hölls i vårt grannlands riksdag, i december förra året.

– På den här korta tiden har ölförsäljningen gått upp med 20 procent och folk köper long drinks tre gånger mer än förut, säger försäljningschefen Jyrki Koskinen från livsmedelsaffären Prisma i Torneå till SVT.

Högre priser för starköl

I och med förändringen passade riksdagen även på att höja alkoholskatten med nästan elva procent på öl och alkoläsk. Priserna har dock inte skrämt iväg törstiga kunder. Det tror Jyrki bland annat beror på att de kan hålla lägre priser än det tidigare alkoholmonopolet Alko kunde, på grund av större volymer och högre åtgång.

Han har även märkt att fler kunder från Sverige kommer till Finland för att köpa alkohol sedan årsskiftet.

En som är positiv till förändringen är konsumenten Antti Hemminki.

– Nog var det dags för Finland att följa efter de andra europeiska länderna. Jag är inte så mycket för öl men när jag vill köpa longdrinks så är det ju praktiskt att göra det på samma ställe där jag även handlar min mat, säger han till SVT.

SVT har även pratat med nykteristen Satu Myllymäki som också är positiv till förändringen. Hon berättar att hon gillar när kunden har frihet att handla vilka varor hen vill, trots att Satu själv inte handlar alkohol.

Så mycket vin dricks i Sverige 00:24
ARTIKELN HANDLAR OM

Alkohol

Finland