Shakshuka till frukost, lunch och middag

MAT & DRYCK

Shakshuka är populär mat från mellanöstern.
Det är en smakrik, hälsosam och god rätt med ägg pocherade i tomatsås, ingredienserna kan varieras efter vad du har hemma.
Servera med bröd och fetaost och du har en fantastisk rätt till frukost, lunch eller middag. Eller varför inte servera den till brunch?

Foto: Thinkstock
Shakshuka

Shakshuka

6 portioner

Ingredienser:

  • 1 msk olivolja

  • 1/2 gul lök

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1 grön eller röd paprika

  • 3 champinjoner

  • 4 dl hackade färska tomater eller 1 burk krossade

  • 2 msk tomatpuré

  • 1 tsk chilipulver

  • 1 tsk spiskummin

  • 1 tsk paprikapulver

  • 1 tsk cayennepeppar

  • En nypa socker

  • Salt och peppar

  • 6 ägg

  • 1 paket fetaost

  • Hackad bladpersilja till dekoration

Gör så här:

  1. Värm en stor stekpanna med olivolja.

  2. Fräs den hackade löken i några minuter utan att det tar färg.

  3. Tillsätt den pressade vitlöken och låt fräsa ytterligare några minuter.

  4. Lägg i den hackade paprikan och skivade champinjonerna och stek i 5–7 minuter.

  5. Tillsätt kryddor och tomatpuré och fräs i 2 minuter.

  6. Häll i de hackade tomaterna och låt puttra.

  7. Smaka av med salt och peppar och mer kryddor om du vill.

  8. Gör ett litet hål i såsen med en slev och knäck i ett ägg. Upprepa proceduren med resterande ägg.

  9. Täck pannan med ett lock och låt äggen tillagas till önskad konsistens.

  10. Strö hackad bladpersilja över anrättningen och ät med bröd och fetaost.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept